promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csúcstechnológia segített az egyiptomi piramisok építésénél, a Nílusban találták meg
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem akármi rejtőzik a Nílus körül több helyen is.

Az ókori Egyiptom részben a csodák birodalma volt, hiszen rendre óriási építkezések zajlottak a területen, amely egyáltalán nem így nézett ki akkoriban, mint most. Korábban a tudósok és szakértők ugyanis több olyan Nílus-ágat is beazonosítottak, amelyek ma már nem léteznek. Több ezer évvel ezelőtt azonban ezek segítettek nagyban, hogy a hatalmas piramisokat megépíthessék.

Érdekesség, hogy közvetlenül a piramisok mellett is futottak ilyen ágak.

A Nílus elképesztő erővel és hatalommal bírt az egyiptomiak életében, nem véletlen, hogy számtalan találmányt is találtak már, amely a világ egyik leghosszabb folyójához kötődik.

Igazi csúcstechnológia volt ókori léptékkel az úgynevezett Nilometer, amely több formában is létezett, az egyiptomiak pedig ennek segítségével tudták nézni és mérni, illetve előre jelezni a Nílus vízszintjét, esetleges áradásait. Ám nem csak erre volt jó a találmány, hanem arra is, hogy megnézhessék a Nílus vizének tisztaságát is.

Nilométerek szerte a folyó környékén, a folyóban voltak, több formájuk is létezett, amelyekből jó néhány még ma is megtekinthető. Elképesztő látvány a több ezer éves találmány, amely Egyiptom egyik legfontosabb kincsét mérte tehát.

Nagyon fontos szerepet játszott így tehát abban, hogy a mezőgazdasági munkákat is tervezhetővé tudták tenni, de kulcsszerepet játszott abban is, hogy előre jelezze a veszélyeket. A Nilométer sokszor csak a folyóba süllyesztett oszlop volt, de az egyiptomiak volt, hogy gyönyörű épületeket alkottak a kifinomult szerkezethez, és ezekből a mai napig csodálhatók meg.

Így néznek ki tehát ezek a csodálatos létesítmények, amelyek rengeteg információval szolgáltak az ókori emberek számára:

(via The Archaeologist)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás