promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fenyegető jövő? Kiderült a dermesztő titok, ez okozhatja az emberiség pusztulását, tudósok keresik a választ
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A mestersége intelligencia sok meglepetést tartogathat még számunkra.

Az utóbbi években a mesterséges intelligencia (MI) rohamos fejlődése az egyik legmeghatározóbb globális témává vált. Ez a technológia rengeteg lehetőséget hordoz magában, de egyúttal komoly fenyegetést is jelenthet. Michael Garrett, a Manchesteri Egyetem kutatója szerint az MI szerepet játszhat a Fermi-paradoxon rejtélyének megoldásában is.

A Fermi-paradoxon:

A Fermi-paradoxon az ellentmondást fogalmazza meg a földönkívüli élet valószínűsíthetően nagy valószínűsége és a konkrét bizonyítékok hiánya között. Enrico Fermi fizikus vetette fel először a kérdést: "Hol vannak?". Hogy lehet, hogy eddig nem találtunk idegen civilizációkra utaló nyomokat? A paradoxonra számos elmélet született, de Garrett a "Nagy Szűrő" hipotézisre hívja fel a figyelmet.

A Nagy Szűrő:

A Nagy Szűrő egy feltételezett akadály, ami megakadályozza az intelligens élet elterjedését a Világegyetemben. Ez az akadály lehet akár egy természeti katasztrófa, de akár az emberiség által okozott pusztítás is, mint az atomháború vagy a pandémia. Garrett szerint a Nagy Szűrő szerepét akár az MI is betöltheti a jövőben.

MI: Lehetőség és fenyegetés:

Az MI hihetetlen fejlődése rengeteg előnnyel járhat, de ugyanakkor komoly veszélyeket is rejt magában. Ha nem megfelelően szabályozzuk a fejlődését, az MI akár az emberiség pusztulásához is vezethet. Garrett kiemeli, hogy az MI egy fejlettebb formája, a mesterséges szuperintelligencia (MSI) okozhatja a Nagy Szűrőt.

A jövő:

A kutató szerint kulcsfontosságú, hogy mielőbb szabályokat hozzunk az MI fejlesztésére és alkalmazására. Csak így biztosíthatjuk, hogy ez a technológia ne pusztítsa el az emberiséget, hanem a javunkat szolgálja.

Egyensúly a kulcs:

Az MI kétségtelenül hatalmas potenciállal rendelkezik, de óvatosan kell bánnunk vele. A cél az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a technológia fejlődése és a biztonság között. Csak így élvezhetjük az MI előnyeit anélkül, hogy kockáztatnánk a túlélésünket.

További gondolatok:

Érdemes megjegyezni, hogy Garrett elmélete csak az egyik lehetséges magyarázata a Fermi-paradoxonnak. Számos más elmélet is létezik, és a rejtély megoldása valószínűleg még sokáig várat magára. Azonban az MI robbanásszerű fejlődése arra késztet minket, hogy komolyan vegyük a Nagy Szűrő lehetőségét.

Forrás: Sciencealert

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás