promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hétvégén kiderül, kinek van napallergiája, ezeket a tüneteket kell figyelni
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hétvégén megjelenhetnek a napallergia kellemetlen tünetei, de tehetünk ellene.

A közelgő hétvégére valódi nyári időt, hőhullámot jósolnak a meteorológusok. Ez azonban rossz hír azok számára, akik tapasztalták már a napallergia, más néven a polimorf fénykiütés tüneteit. Ez egy olyan állapot, amely során a bőr allergiás reakciót mutat az ultraibolya sugárzásra. A tünetek leggyakrabban nyár elején jelentkeznek, amikor hirtelen ledobjuk a hosszú ujjú felsőket és előkapjuk a hónapok óta a  gardróbban rejtegetett, keveset takaró nyári ruhákat.

Június elején sokan azt tapasztalják, hogy már akár néhány percig történő szabadban tartózkodás után is megjelennek a kellemetlen tünetek. Kezdetben vörös foltok, csalánkiütés-szerű pöttyök láthatók a karon és a mellkason, amelyek viszketnek. Súlyosabb esetben kis hólyagok, nagyobb foltok is megjelenhetnek égő érzés kíséretében. 

A napallergia oka az orvosok által sem teljesen ismert, de feltételezhetően az UV sugárzás okozta bőrkárosodás, illetve az immunrendszer reakciója közötti kölcsönhatás okozza.

A nők jobban szenvednek a napallergia tüneteitől és ennek több oka is van. A gyengébbiknek mondott nem tagjai gyakrabban használnak különböző kozmetikai termékeket, amelyek növelhetik a bőr fényérzékenységét. Emellett bizonyos bőrápoló termékek, parfümök és sminkek is tartalmazhatnak fényérzékenyítő összetevőket, amelyek mind fokozzák a napallergia kialakulásának esélyét.

Bőrgyógyászok szerint az is közrejátszik a nemek közötti különbségekben, hogy a nők bőre vékonyabb, mint a férfiaké, és ezért érzékenyebben reagálnak a napfényre.

Megállapították már azt is, hogy a világosabb bőrű emberek hajlamosabbak lehetnek a napallergiára. A betegség pontos genetikai háttere nem ismert, de az előfordulási gyakoriság családon belül magasabb, ezért a genetikai hajlam is hozzájárulhat ahhoz, hogy egyes nőknél nagyobb eséllyel alakul ki napallergia.

Tévhit a napallergia kapcsán

Létezik egy általános tévhit a betegséggel kapcsolatban, ez pedig az, hogy sokan azt hiszik, ha tavaszi hónapokban szoláriumba járnak és barnán vágnak neki a nyárnak, akkor a napallergia tünetei sem lesznek olyan szembetűnőek.

Valójában a szolárium használata nem garantálja a napenergia megelőzését, hiszen az állapot hátterében immunológiai folyamatok vannak, amit a szoláriumozás nem fog megváltoztatni, és az allergiás reakciók továbbra is megjelennek. 

Ennél sokkal fontosabb és hatékonyabb módszerek vannak. Az első, hogy a bőrt fokozatosan szoktassuk hozzá a napfényhez, még a kora tavaszi időszakban, ha tehetjük, rövid ideig tartó napozással.

Ha erre nincs mód, akkor nyár elejétől kezdve használjunk széles spektrumú, magas SPF értékű napvédő krémeket, amelyek nemcsak az UV-A, hanem az UV-B sugárzás ellen is védenek. 

Sokak számára a legjobb megoldás, ha melegben is hosszú ujjú ruhákat, kalapot, napszemüveget viselnek, így minimálisra csökkenthetik a napfénynek kitett bőrfelületet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás