promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Családi házba csapódott egy méretes űrszemét, magyarázkodik miatta a NASA

Családi házba csapódott egy méretes űrszemét, magyarázkodik miatta a NASA

Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Az űrszemét egy kiselejtezett akkumulátor volt a nemzetközi űrállomásról, aminek el kellett volna égnie a légkörben.

A Nemzetközi Űrállomásról kidobott egyik szemétdarab a múlt hónapban egy floridai háznál landolt és áttörte az épület tetejét. A NASA szakemberei arra számítottak, hogy a két és fél tonnás tömegű, űrben szállított hulladék darabjaira hullik majd és teljesen elég zuhanás közben a Föld légterében, de nem így történt. Egy mobiltelefon méretű űrszemét majdnem tragédiát okozott. 

„Hatalmas hangja volt. Majdnem eltalálta a fiamat”

– mondta Alejandro Otero, a családi ház tulajdonosa újságíróknak. A férfi gyermeke két szobával odébb volt, és mindent hallott.

A NASA szerint a becsapódás megcáfolta azokat a számításokat, hogy mi élheti túl a visszatérési folyamatot és mi nem. Ennek szélesebb körű hatása lehet a jövőbeli űrszemét-eltakarítási erőfeszítésekre nézve.

„Átszakította a házat, hatalmas lyukat ütött a padlón és a mennyezeten” – mondta Otero, aki nem volt otthon az eset idején. „Nagyon hálás vagyok, hogy senkinek nem esett baja" – tette hozzá.

Az NASA közleménye szerint a floridai Kennedy Űrközpontba szállított törmelék elemzése után biztossá vált, hogy valóban űrszemét landolt a floridai ház tetején.

Az űrkutatási szervezet rendszeresen hoz haza rakományt és szemetet az űrállomásról kapszulákkal, például a SpaceX által épített Dragon űrszondával. A NASA szerint robotkarral szedtek ki az űrállomás külső borításából egy nagyjából SUV súlyú szemetet, és a Föld irányába repítették. Az akkumulátor hulladék a számítások szerint a hangsebességnél több mint 22-szer gyorsabban közeledett a Föld felé, végül el kellett volan égnie, ahogy ez máskor is lenni szokott. Egy darabja azonban egyben maradt.

A floridai házat elérő űrszemét landolása biztosan téves számítások eredménye.

Az Európai Űrügynökség, amely rendszeresen követi a Föld felé tartó objektumokat, március 8-i közleményében kijelentette: „Bár egyes részek valóban elérhetik a Földet, a balesetveszély vagy annak a valószínűsége, hogy valakit eltalálnak, nagyon alacsony.” Szakértők szerint a bizonytalan tényezők miatt, mint például a légköri ellenállás ingadozó szintje, nem lehet tűpontos előrejelzéseket adni az űrszemét ilyen módon történő megsemmisítéséhez.

Jelenleg több ezer ellenőrizetlen szemét bolyong az űrben, beleértve a feleslegessé vált rakétaalkatrészeket, az elhasználódott műholdakat, valamint a műholdak ütközéséből és fegyvertesztekből származó törmeléket, melyek nem jelentenek veszélyt a bolygón élőkre. 

Más hatalmas objektumok már korábban is ellenőrizetlenül visszatértek az űrből, köztük egy Kínában épített, 22 tonnás rakétatest is, amely 2022-ben zuhant a Csendes-óceánba. A rakéta darabjai valószínűleg egyben maradtak, és a tenger fenekére süllyedtek. Emiatt a nemzetközi repülési közösség tagjai, köztük a NASA, széles körben kritizálták a Kínai Nemzeti Űrkutatási Hivatalt.

Forrás: CNN