promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A legendás magyar író zseniális ötletét vitte véghez a NASA
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az NASA, azaz az amerikai űrkutatási hivatal DART nevű űrszondája aszteroidával ütközött, hogy azt letérítse pályájáról. A jó hír, hogy a művelet sikerült, és külön öröm, hogy az ötletadó nem más, mint Nemere István.

Egy ideje már foglalkoztatta az űrkutatási hivatal tudósait, hogy meg lehet-e védeni a Földet egy, a bolygó felé tartó aszteroidától, ezért következhetett be, hogy a Földtől 11,3 millió kilométerre keringő Dimorphos aszteroida szűkebb pályára állt nagy testvére, a Didymos körül, miután a NASA szándékosan nekiütköztette űrszondáját, a DART-ot. 

A történet önmagában is érdekes, de a plusz izgalmat az adja hozzá, hogy Nemere István, magyar író korábban már megfogalmazta ezt a lehetőséget. Tudományos-fantasztikus regénye a Játszma tízmilliárdért harminchat éve jelent meg, és az alapötlete az, hogy egy pusztító meteor száguld a Föld felé, amit a tudósok azzal próbálnak megakadályozni, hogy egy kisebb égitesttel állják el az útját, és a két objektum ütközése miatt a meteor letér a pályájáról, így megmentették a Föld lakosságát. A regény a mindenre elszánt űrhajósok kalandjait írja le.

Néhány héttel ezelőtt a NASA és tudósai megtették ugyanezt. Bár a kísérletben nem egy pusztító meteort térítettek el, a kísérlettel megteremtették ennek lehetőségét. Egy kisebb égitestet kimozdítottak a pályájáról, ezzel sikeresen modellezték azt a feltételezett helyzetet, amit alkalmazhatnának, ha egy, a bolygó irányába tartó objektum vagy aszteroida veszélyeztetné a földi létet. Az OTS azt írja, hogy mindezzel valóra vált az, amit Nemere István egy fantasztikus regényben, 1986-ban megjósolt, a Játszma tízmilliárdért című könyvében. 

Nemere István egyébként a legtermékenyebb szerző, 2019 végéig összesen 726 könyve jelent meg - írja a Wikipedia. Saját bevallása szerint mukamániás, tartózkodik az élvezeti tudatmódosítóktól, optimista, és nem politizál. Titokban könyvet írt Gagarinról, akiről úgy tartotta, hogy sosem járt a világűrben. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás