promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Átírja a történelmet, gigantikus ősi dolgot találtak az athéni Parthenon alatt, amelyet nyaralók milliói keresnek fel évente
Borítókép:  Profimedia/ illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez maga a színes történelem, amelyről kevesen tudtak.

Az athéni Parthenon a világ egyik legcsodálatosabb épülete, amelyet milliók keresnek fel évente. Görögország ugyanis a nyaralások egyik legfontosabb célpontja Európában és a világon, a turisták pedig imádják felfedezni az athéni Akropoliszt, amely uralja Athén, a görög főváros látképét. A Parthenon háborúk és pusztítások sorát élte át az elmúlt évezredekben, az ókori háborúktól kezdve a 19. és 20. század konfliktusai is érintették a területet.

Felgyújtották, majd a földig rombolták, de az Akropolisz mindent túlélt, ma pedig imádott látványosság, Görögország és Athén első számú szimbóluma.

A legnagyobb ásatások a 19. század végén folytak a területen.

Csodálatos dolgokat találtak.

A 19. század elején a görög szabadságharc alatt is csatatérré vált a terület, később a török hadsereg kezdte el az építmény bontását, hogy az anyagait, a hatalmas márványtömböket  felhasználhassák a háború során.

A Parthenon alá 15 méter mélyre ástak be, hogy megnézhessék, mi fekszik alatta. Műtárgyak tömkelege került elő az épület alól, felbecsülhetetlen értékű szobrok is. És akkor feltárult egy épület, amely megelőzte a Parthenont, később tehát ennek az épületnek az alapjaira építették a ma is látható építményt. Akkor pusztult el a korábbi épület,

amikor a perzsák felgyújtották Athént még Kr. e. 480-ban.

Ám még ezzel nem ért véget a felfedezés, hiszen rengeteg gödröt találtak a Parthenon mellett, amelyekben a régi építmény maradványai voltak. Korábban a tudósok nem tudtak arról, hogy a PArthenont megelőzte egy másik épület, ezzel pedig a történelem kapott egy új fejezetet Görögországban.

Íme a csoda:

(The Archaeologist)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás