promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy rejtélyes oszlop ágaskodik ki a Dunából, nagyon ledöbbensz, ha megtudod az igazságot
Borítókép:  jbojan/Pixabay
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Gyönyörű volt a kiképzése a rómaiak hídjának, amely a Dunán vezetett át egykor.

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a Duna egykor a Római Birodalom egyik határvidéke volt, így meglehetősen sok katona állomásozott a folyó mentén, tele volt őrtornyokkal és katonai táborokkal a mai magyarországi szakasz a történelem ezen időszakában. Többek között Aquincum is egy katonaváros volt jó néhány évszázaddal ezelőtt. De ha nagyon szemfülesek vagyunk, amikor a Duna mentén kirándulunk, kisebb őrtornyokat még a mai napig saját szemünkkel is észrevehetünk.

Ám nemcsak őrtornyok sorakoztak a Duna mentén, hanem egykor egy elképesztően látványos híd is átívelt a Duna felett, ezt ma úgy hívjuk, hogy Traianus császár hídja. A híres római császár 98 és 117 között uralkodott, és többek között az ő nevéhez kapcsolódik Dácia meghódításai is, amely birodalom egykor a mai Románia területén volt. A sereg vonulásának megkönnyítése érdekében a császár az Al-Duna mentén egy kőből épült hidat is veretett.

Ez a mai Szörényvár és Kladovo között állt.

A hidat pedig a kor leghíresebb építésze, Apollodórosz tervezte, akinek a nevéhez számtalan nagyon híres építmény kapcsolódik, amelyek még a mai napig is állnak. A leghíresebb, általa tervezett épület a római Pantheon, amelyet az ő tervei alapján építettek újjá a nagy tűzvészek után. A híd 103 és 105 között épült fel, de nem sokáig használták a római legiók, hiszen ami nagy előnye volt, az bizony a híd nagy hátránya is volt. Az ellenség is át tudott jönni rajta, így Traianus utódja, Hadrianus végül leromboltatta az elképesztő építményt.

A híd amúgy több mint egy kilométer hosszú volt, és mindkét végén boltíves kapu emelkedett gyönyörű faragványokkal. A hídból még ma is láthatók maradványok, oszlopszerűségek a Duna mentén.

(via Múlt-Kor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás