promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nyelvtanulás? Ez a világ legegyszerűbb nyelve, csak 120 szóból áll
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hatalmas segítség érkezett azoknak, akik a nyelvtanulással küzdenek.

Rengeteg embernek óriási kihívást jelent a nyelvtanulás. Ha te ezen emberek közé tartozol akkor most van számodra egy jó hírünk. Képzeld el, hogy egy nyelv elsajátításához nem kell vastag szótárakat bújnod, sőt, mindössze 120 szót kell megtanulnod! Ez a Toki Pona varázsa, egy olyan nyelv, ami hihetetlenül hatékony kommunikációt tesz lehetővé a maga egyszerűségében.

Sonja Lang kanadai nyelvész álmodta meg 2001-ben a Toki Ponát. Célja egy letisztult nyelv megalkotása volt, ami maximális jelentést hordoz minimális bonyolultság mellett. Már a nyelv neve is tükrözi ezt a filozófiát: a "toki" a "beszélni" jelentésű tok piszin szóból ered, míg a "pona" az eszperantó "jó" szavát idézi.

A Toki Ponában mindössze 14 hang és 120 szó alkotja a nyelvi eszköztár alapját (a tulajdonneveket nem számítva). Ez azt jelenti, hogy a "pipi" szó nem csupán lepkéket, de minden rovart takar. Első ránézésre talán korlátozónak tűnhet, de a Toki Pona nyelvtana rendkívül rugalmas. A szavak kombinálásával és összevonásával újabb és újabb jelentéseket lehet kifejezni.

A Toki Pona nem csupán nyelvi játék, hanem élő nyelv, amit a világ minden táján beszélnek. Több ezren sajátították el, sőt, zenét is írnak ezen a különleges nyelven. A nyelv népszerűségének oka az egyszerűsége és a kifejezőképessége. A Toki Pona ideális azok számára, akik új nyelvet szeretnének tanulni, de nincs idejük vagy energiájuk a bonyolult nyelvtani szabályok elsajátítására. Ezen kívül a nyelv kiváló eszköz a kreatív önkifejezéshez és a kritikus gondolkodás fejlesztéséhez.

Ha kíváncsi vagy a Toki Ponára, rengeteg online forrás áll rendelkezésedre. Találhatsz tanfolyamokat, nyelvtani leírásokat, sőt, még beszélgetőpartnereket is online. A Toki Pona elsajátítása nem csak szórakoztató, de hasznos is lehet, és új perspektívát nyithat a világra. Reméljük ezzel felkeltettük az érdeklődésedet és akár bele is vágsz ennek a csodálatosan egyszerű nyelv elsajátításába.

Forrás: Iflscience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás