promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutálisan meleg lesz ezen a nyáron is, hőségriadók, villámárvizek várhatók, megérkezett az előrejelzés
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az idei nyár is hőhullámokkal, felhőszakadásokkal telhet.

A legfrissebb előrejelzések szerint a 2024-es nyár Magyarországon rendkívül forró és száraz lesz. Az El Niño jelenség hatására a nyári hónapokban a hőmérsékletek az átlagosnál is magasabbak lesznek, és erőteljes hőhullámokra számíthatunk, amikor a hőmérséklet a 40°C-ot is meghaladhatja. 

Már az év eleje sem indult átlagosan Magyarországon, különösen a február hozott egészen elképesztő rekordot. Amikor talajmenti fagyokra, hóesésre számítottunk, akkor jött egy bődületes melegfront és a február 27-én Körösszakálon 22 °C-ot mértek. 

A 2024-es évre vonatkozó előrejelzések azt mutatják, hogy a csapadék mennyisége várhatóan az átlagosnál kevesebb lesz, ami komoly aszályhoz vezethet, főleg az alföldi területeken.

Ezen a nyáron is viharok, villámárvizek várhatók.

Bár néha előfordulhatnak heves záporok és felhőszakadások, ezek nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy ellensúlyozzák az általános szárazságot. Cserébe viszont villámárvizek lehetnek ismét, ahogy tavaly Kétyen, ahol autókat sodort el egy megáradt patak vagy Gyöngyöstarjánban, ahol sajnos emberéletet is követelt a természeti katasztrófa. 

Samantha Burgess, a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat munkatársa szerint az El Nino hatására a 2024-es hőmérsékletek az előző évinél is melegebbek lehetnek. A változások évek óta tapasztalhatók, és az embereknek fel kell készülniük az egyre szélsőségesebb időjárási feltételekre.

Severe Weather előrejelzése szerint Európa felett 2024 nyarán a szokásosnál melegebb időjárásra kell számítani, így újabb melegrekordok dőlnek meg és a hőségriadó sem lesz ritka. Utóbbi legmagasabb, 3. fokozatára már tavaly is volt példa, amikor a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérte vagy meghaladta a 27°C-ot.

Szakértők szerint a nyári hőség – a tartósan 30 fok feletti nappali hőmérséklet – jelentős egészségügyi kockázatokat jelent az egészségesek számára is. Az izzadás miatti vízvesztés a folyadék- és a sóháztartás zavarát okozhatja, ami kiszáradáshoz, a vese kiválasztási folyamatainak gyengüléséhez vezethet.

Kánikulában nagy energiát igényel a szervezettől a normál hőmérséklet fenntartása, így a szív túlterhelése miatt nő a szívinfarktus, az agyvérzés veszélye, a magas UV-sugárzás miatt pedig a leégés, a bőrrák kockázata is.

Forrás: WWA

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás