promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő újabb rejtély a Stonehenge körül, melyre a tudósok lehet, hogy a választ is megtalálták
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Fény derülhet egy régi rejtélyre.

A Stonehenge, ez a rejtélyes kőkör, mely Anglia déli részén fekszik, már évszázadok óta lenyűgözi az embereket. Kr.e. 3100 körül kezdték építeni, és évszázadokon át bővítették. Míg a tudósok egyetértenek abban, hogy csillagászati célokra is használták, pontos funkciója máig rejtély marad.

Az egyik lehetséges magyarázat szerint a Stonehenge nem csak a Nap, de a Hold mozgását is követte. A Hold pályája nem tökéletes kör, hanem 18,6 évenként észak-déli irányban ingadozik. A legészakibb és legdélibb pontját elérve "nagy holdfordulónak" nevezzük, míg a kisebb ingadozásokat "kis holdfordulónak".

Egy régészcsoport úgy gondolja, hogy a Stonehenge "állomáskövei" a Hold legdélebbi keltét jelzik. Mások ezt vitatják, mondván, hogy a kövek elrendezése nem egyezik pontosan a Hold mozgásával.

2025 januárjában ritka égi jelenség ad lehetőséget a kutatóknak a hipotézis tesztelésére. A Hold ekkor éri el legdélebbi pontját, és a tudósok alaposan megfigyelik majd a Stonehenge-et.

Clive Ruggles professzor, a Stonehenge kutatás kiemelkedő alakja elmondta, hogy míg a Naphoz fűződő kapcsolata már meglehetősen feltérképezett, a Holddal való összefüggés még homályos. Sok kultúrában a Hold magasan járását ünnepekkel és rituálékkal kapcsolták össze.

A Stonehenge rejtélye talán sosem oldódik meg teljesen, de a tudósok folyamatosan újabb nyomokat keresnek a múlt megfejtéséhez. A 2025-ös megfigyelések újabb lépést jelenthetnek a titok megértésében. Tudományos vizsgálatok folyamatosan zajlanak, hogy többet tudjunk meg a Stonehenge építésének okairól és használatáról. A legnagyobb kihívást a modern civilizáció jelenti a Stonehenge számára. A környező terület fejlesztése és a nagy látogatottság miatt folyamatosan törekedni kell a monumentum védelmére és megőrzésére.

Összességében a Stonehenge egy lenyűgöző emlékhely, amely összeköti a múltat a jelennel. A látogatók csodálatos élményben részesülhetnek, miközben bepillantást nyerhetnek az őskori emberek lenyűgöző építményébe.

Forrás: Iflscience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás