promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ritka aranykincsek kerültek elő a föld alól, egy hamis próféta vagyona volt a pestis idején
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatók egy hatalmas kincstárra bukkantak a 17-18. századból.

Szerencsére ma már ritka és a törvények büntetik is, ha valaki elesett, beteg vagy hátrányos helyzetű emberek elkeseredettségét kihasználva tesz szert anyagi előnyökre. A 18. század egyik elvetemült szélhámosa, Antoni Jaczewiczar azonban sokáig élt abból – méghozzá igen jól –, hogy a pestisben szenvedőknek azt állította, imái révén gyógyító, védelmező erővel rendelkezik.

Jaczewiczar a hamis próféták mintapéldája volt, azt mondta, a képességgel Szűz Mária ajándékozta meg, aki állítólag vele lakott egy remetelakban a Świętokrzyskie-hegységben.

A Lengyelországban található hely történelmileg komoly vallási jelentőséggel bír, a hegyeket „Szent Kereszt-hegységnek” is hívják. Az elnevezés alapja egy legenda, mely szerint a közeli Łysa Góra bencés kolostorban van egy keresztény ereklye, amely nem más, mint egy kis fadarab arról keresztről, amelyen Jézus Krisztust megfeszítették. 

A pestisjárvány idején sokan hittek Jaczewiczarnak, így a csalással egy hihetetlenül jövedelmező vállalkozást működtetett. Jelentős adományok folytak be a kasszájába, vagyona olyan tetemes lett, hogy fegyveres őröket fogadott fel, és remeteségét hegyi erőddé alakította.

Jaczewiczar módszere felkeltette a helyi hatóságok érdeklődését is, de ők nem gyógyításra vágytak, sokkal inkább felelősségre akarták vonni a csalás miatt. Letartóztatták és a krakkói püspöki bíróság előtt elmarasztalták, ám megúszta a börtönt, visszamenekült a kolostorába és folytatta a betegek megtévesztését. 1712-ben ismét elfogták, és ekkor már életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Megtalálták a hamis próféta aranykincsét

Nemrég egy műemlékvédő engedéllyel rendelkező fémdetektoros csoport járta végig Jaczewiczar egykori kolostorának helyszínét. A kutatók egy hatalmas kincstárra bukkantak, melyben a 17. század első feléből és a 18. század elejéből származó ezüstből és aranyból készült leletek várták a megtalálókat. 

A legérdekesebb érme mind közül egy 1648-ból származó arany hamburgi dukát, amelyen Szent Madonna és gyermeke látható, a tárgyat feltehetően medálnak szánták.

A régészek azt feltételezik, hogy a kincseket valószínűleg adományként vagy fogadalmi felajánlásokként gyűjtötték az álgyógyító, hamis próféta számára. Amikor eljárás indult Jaczewicza ellen, az aranyat és az ezüstöt elásták a földbe. 

A feltárás után a kincseket egy régészeti múzeumba szállították és tovább elemzik. A kielcei Tartományi Műemlékvédelmi Hivatal munkatársa úgy nyilatkozott, hogy a részletes numizmatikai és történeti elemzését még idén szeretnénk elvégezni, reményeink szerint a leletek újabb információval szolgálnak majd a hamis próféta múltjára és tevékenységére vonatkozóan.

A pestist, az emberiség legpusztítóbb járványát fekete halálnak is nevezik, az elmúlt évszázadokban többször is végigsöpört Európán:

Forrás: Heritage Daily

 
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás