promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Da Vinci se hinne a szemének, ha ezt látná: a Mona Lisát életre keltették, és meg is szólalt
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Microsoft és az OpenAI összefogtak, hogy valami egészen elképesztőt tegyenek le az asztalra

A mesterséges intelligencia fejlődését szinte lehetetlen nyomon követni, hiszen egy gyorsan változik a technológia, és folyamatosan jelennek meg az újdonságok, melyek között sokszor akad néhány egészen megdöbbentő is.

Mostanra a Microsoft és az OpenAI mérnökei eljutottak arra a szintre, hogy elég egy kép illetve egy rövid hangminta, és ezzel akár világhírű művészeti alkotásokat is életre lehet kelteni a VASA-1 névre keresztelt mesterséges intelligenciával.

Az AI az általunk megadott képet és hangmintát valósághű mimikával vértezi fel, sőt fej- és szájmozgást generál, illetve tetszőleges szövegeket is képes elmondatni az így életre keltett művészeti alkotásokkal.

Előnyt jelent, hogy nem kell tökéletes, előre néző fotókat vagy festményeket keresgélnünk, mert a VASA-1 könnyedén megbirkózik még az elvontabb művészeti alkotásokkal is. 

Nem is kellett sokat várni arra, hogy a világ egyik legismertebb festményét, Leonardo Da Vinci Mona Lisáját is kezelésbe vegye az AI, és az eredmény félelmetes.

Szinte az az érzésünk támadhat, hogy ez a Mona Lisa úgy néz ki,

mintha valamelyik fantasy-filmből lépett volna elő.

Ezt a technológiát leginkább a filmesek tudják majd hatékonyan kiaknázni, mivel sokat segíthet a képzeletbeli figurák élethűbbé tételénél, akár egy sci-fi vagy fantasy alkotás elkészítésekor. Illetve egy ilyen program segíthet akár az elhunyt színészek feltámasztásában is. Azonban, mint a legtöbb mesterséges intelligenciával működő képalkotó programmal, így a VASA-1-el is igen könnyen vissza lehet élni. A fejlesztők a visszaélések ellen úgy tudnak hatékonyan védekezni, ha a nagyközönség számára csak limitált hozzáférhetőséget biztosítanak.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás