promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen felfedezés: emberi sírokban olyan maradványokat találtak, amelyre keresik a válaszokat a tudósok
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Óriási felfedezés Észak-Olaszországban, a régészek csak ámulnak.

Régészek lenyűgöző felfedezést tettek Észak-Olaszországban: egy vaskori temetőben emberi maradványok mellett kutyák és lovak csontjait is megtalálták. A kutatók egyelőre nem tudják, miért temetkeztek az emberek a háziállataikkal. A feltárt 161 sírból 16 ember és állat maradványait is tartalmazta. A sírok a veronai Seminario Vescovile területén kerültek elő, és i. e. 500 és i. e. 250 közé datálhatók.

A kutatócsoport igyekezett megfejteni a rejtélyt. Demográfiai adatokat, étrendet, genetikát és a temetkezés körülményeit vizsgálták, de nem találtak egyértelmű összefüggést.

Az ókori kultúrákban a kutyáknak és a lovaknak gyakran volt vallási szimbolikájuk, és előfordult, hogy az embereket a négylábú társaikkal együtt temették el" - magyarázta Dr. Laffranchi, a tanulmány egyik szerzője. A szerzők szerint az állatokkal való temetkezést egyéni preferenciák és társadalmi normák is befolyásolhatták.

A svájci és olasz kutatókból álló csapat tanulmánya "Míg a halál el nem választ" címmel jelent meg a PLOS One folyóiratban. A kutatás a CELTUDALPS projekt része, amelynek célja az időszámításunk előtti Itália népeinek szokásainak, hagyományainak és hiedelmeinek feltárása. Az állatokkal való temetkezés nem egyedülálló jelenség. Izraelben 12 000 éves kőkori sírban találtak kiskutya maradványait.

Amerikában is előfordult, hogy kutyákat temettek felnőttek és gyerekek mellé 10 000 évvel ezelőtt. Barcelonában 26 olyan sírt tártak fel, amelyekben emberi és állati csontokat is találtak.

A kutatók remélik, hogy a további vizsgálatok segítenek megérteni az ókori olaszok temetkezési szokásait és a háziállatokkal való kapcsolatukat.

Forrás: Goodnewsnetwork

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás