promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató jelenség képződött a víz alatt, már szedi is kisebb áldozatait
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy furcsa jelenség tizedeli a tengerek alatt az élővilágot. Van mitől tartanunk?

A sarkvidéki óceánok mélyén bámulatos és egyben hátborzongató jelenség figyelhető meg: a brinicle, azaz a „tengeri jégcsapok” kialakulása. Ezek a finom, jégtüskék a fagyos tengervíz és a sűrű sóoldat találkozásakor jönnek létre. Bár ijesztőnek tűnnek, a „tengeri jégcsapok” fontos szerepet játszanak a víz alatti birodalmakban. Minimális veszélyt jelentenek a nagyobb élőlényekre, de lokális hatással lehetnek a kisebb tengeri lényekre.

Amikor a tengeri jég megreped, nyílások keletkeznek, melyeken a sűrű, sós víz kiszabadul, és az óceán feneke felé áramlik. A hideg sóoldat lefagyva jégcsöveket, „tengeri jégcsapot” hoz létre.

Ezek a törékeny struktúrák nyugodt körülmények között alakulnak ki, ezért ritkán lehet őket megfigyelni viharos tengeren.

Különleges szépségük ellenére a „tengeri jégcsapok” veszélyt jelentenek a tengerfenéken az élőlényekre. A sósav tócsák, melyek alattuk alakulnak ki, csapdába ejtik a gyanútlan állatkákat. Míg a fókák és bálnák nem sérülnek, a tengeri sünök és más kisebb élőlények a sósav áldozatául eshetnek.

Forrás: Howstuffworks

A „tengeri jégcsapok” megtestesítik a sarkvidéki kényes egyensúlyt, ahol a fagy és a só koncentrációja múló csodákat hoz létre. Bár baljós hírük van, a „tengeri jégcsapok” csupán egy kis szeletet jelentenek az óceáni ökoszisztéma bonyolult hálójának. Ahogy a tudósok megfejtik a „tengeri jégcsapok” rejtélyeit, betekintést nyerhetnek a tengeri élővilág ellenálló képességébe és alkalmazkodóképességébe.

A „tengeri jégcsapok” keletkezésüktől a tengeri élőlényekre gyakorolt ​​hatásukig ablakot nyitnak a víz alatti világ összetettségére.

Az emberiségnek, miközben arra törekszik, hogy megértse és megvédje a bolygó törékeny ökoszisztémáit, a „tengeri jégcsapok” megrendítő emlékeztetői a Földön lévő összes életforma összekapcsolódására és a természeti csodák megőrzésének fontosságára. Amennyiben érdekel ez az fenomenális jelenség, kattints a videóra.

Forrás: Science.howstuffworks

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás