promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
87 év után végre megoldódhatott minden idők legnagyobb rejtélye, az óceán mélyén fotózták le a döbbenetes eszközt a kutatók
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy kutatócsapat azt állítja, hogy megtalálták Amelia Earhart több mint 80 éve eltűnt repülőgépét az óceán fenekén.

Hatalmas áttörés történhetett minden idők egyik legnagyobb amerikai rejtélyének ügyében, ami a mai napig szinte az egész világot lázban tartja. Egy pilóta és az amerikai légierő egykori hírszerző tisztje ugyanis most úgy véli, hogy egy csúcstechnológiás pilóta nélküli merülőhajón szonárral készített kép végre megválaszolhatta Amerika egyik legmegdöbbentőbb rejtélyét: vagyis azt, hogy mi okozta az ikonikus pilóta, Amelia Earhart eltűnését hírneve csúcsán.

Amelia Earhart volt az első nő, aki 1932-ben egyedül szelte át az Atlanti-óceánt, ám évekkel később egy nem várt baleset történt vele. 1937. június 1-jén ugyanis navigátorával, Fred Noonannel indultak útnak Miamiból, majd Dél-Amerikába, Afrikába, Indiába, Délkelet-Ázsiába és Pápua Új-Guineába terveztek eljutni.

Végül 1937. július 2-án az új-guineai Laeből a Howland-szigetre akartak repülni, hogy teljesítsék az utolsó szakaszt, a felszállás után azonban nyolc órával mindkettőjüknek nyoma veszett. Ez pedig hatalmas rejtélyt okozott már több mint 80 évvel ezelőtt is. Minden idők leghíresebb női pilótáját, két évvel később hivatalosan is halottnak nyilvánították, viszont Electra névre hallgató gépük azóta sem került elő. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy áttörés történt az ügyben.

Tony Romeo egyike azon kutatók hosszú sorának, akik elkezdték felkutatni Earhart jellegzetes Lockheed 10-E Electra repülőgépét, ő pedig most úgy gondolja, hogy megtalálhatta az eltűnt gép maradványait.

Az Earhart eltűnését övező rejtély egyébként már nagyon régóta foglalkoztatja a kutatókat, ami az évek során számos összeesküvés-elméletetet is szült , kezdve a japán fogságba ejtésétől egészen addig, hogy ő a kormány kémje volt és egy előre megtervezett dolog volt az eltűnése.

Romeo, aki ingatlanbefektésekkel foglalkozott korábban azonban most azt állítja, hogy még 2023 decemberben egy nagyjából 100 napos tengeri út során megtalálta az elveszett repülőgépet az óceánban. Erre pedig egy szonárképet, azaz víz alatt készült felvételt mutatott be bizonyítékként.

Csúcstechnológiás keresés a tengeren

A férfi expedíciója, amelyet a norvég Kongsberg cég által gyártott, 9 millió dolláros csúcstechnológiás, pilóta nélküli merülő "Hugin" drónnal és egy 16 fős kutatócsoporttal hajtott végre, tavaly szeptemberben indult a kiribati Tarawából indulva, 5200 négyzetmérföldnyi óceánfenéket végig kutatva.

Romeonak már évek óra minden vágya volt az elveszett repülőgép megtalálása.

Ez egy olyan történet, ami mindig is felkeltette az érdeklődésemet, és minden dolog az életemben ezzel a felfedezéssel kapcsolatban, mindig a megfelelő pillanatban történt. Kiszálltam az ingatlanpiacról, és új projektet kerestem, Amelia Earhart történetével körülbelül pedig 18 hónapja kezdtem el igazán foglalkozni, de már régóta gondolkodtam ezen az expedíción

-  mondta a Business Insidernek a férfi.

Nagyjából pedig egy hónappal a az utazás megkezdése után a csapat szonáros felvételt készített egy repülőgép alakú objektumról körülbelül 125 kilométerre a Howland-szigettől, ám a képet csak az utazás 90. napján fedezték fel a merülőeszköz adatait vizsgálva, ekkor azonban már messze jártak a helyszíntől így nem volt praktikus nekik visszafordulni, hogy közelebbről is megnézzék.

A szakértők egyébként nagy érdeklődést mutattak a felvélet iránt, Dorothy Cochrane, a Smithsonian Intézet Nemzeti Légi és Űrkutatási Múzeumának kurátora például azt hogy az említett hely, ahol a kép készült, földrajzilag nagyjából megfelel annak, ahol Earhart repülégépéről feltételezik. hogy lezuhant.

Mások ugyanakkor azt mondják, hogy tisztább fotókra és több részletre van szükségük, például a gép sorozatszámára ahhoz, hogy biztosak legyenek a felfedezésben. Tony Romeo ezért mindenkinek azt ígérte, hogy újra visszamennek majd a helyszínre, hogy még élesebb felvételeket készítsenek Amelia Earhart feltételezett gépének maradványairól.

Forrás: Buisennes InsiderIndex

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás