promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meglepő ereklyékre bukkantak egy elveszettnek hitt ősi civilizáció romjai között
Borítókép:  Pexels / William Liu
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Máig nem tudjuk, mi történt a civilizációval, amelynek értékes műtárgyait évtizedek óta kutatják a szakértők.

A kínai Szecsuán ködbe burkolt hegyeinek mélyén rejtőznek olyan különleges ereklyék, amelyek egy elveszett, de figyelemreméltóan fejlett ősi civilizáció létezését fedik fel. Régészek kutatásaiból tudjuk, hogy a Sanxingdui dinasztia több száz éven át virágzott a mai Délnyugat-Kína területén. Ékes bronztárgyakat, fejlett használati eszközöket készítettek, de időszámításunk előtt 1100 környékén nyom nélkül eltűnt a civilizáció.

Először 1927-ben kerültek elő leletek a vidéken, amikor egy jómódú gazdálkodó öntöző árkot ásott, de sár helyett jáde ereklyéket fordított ki a földből.

A kincseket eladta más gazdáknak vagy magán gyűjtőknek, így igen nagy haszonra tett szert. 

Néhány évvel később a területen térítő anglikán misszionáriusokhoz is eljutott a hír, miszerint ősi kincsek lapulhatnak még a föld mélyén. Ők már régészekkel és geológusokkal vették fel a kapcsolatot, végül 1934-ben a WCUU múzeum igazgatója megszervezte az első régészeti feltárást a helyszínen.

A legértékesebb ereklyéket azonban csak jóval később, 1986-ban találták meg helyi munkások, méghozzá véletlenül.

Több ezer arany, bronz, jáde és kerámia tárgyat ástak ki, melyeket ki tudja, miért, szándékosan összetörtek (talán rituálisan eltorzítottak), elégettek és gondosan elástak ősi készítőik. 

Az egyik ilyen áldozati gödörben talált bronztárgyak között voltak emberszobrok, maszkok, állatarcú szobrok, harangok, díszállatok, például sárkányok, kígyók, csibék és madarak, valamint balták és nagy számban volt elefántcsont- és kagylóhéj is. 

A kutatók elképedve elemezték ezt a fajta művészeti stílust, amely addig teljesen ismeretlen volt a kínai művészet történetében.

A feltárt szentélyekben üreges szemű bronzarcok bukkantak elő, arcuk túlvilági arckifejezésekké torzultak, egyesek szerint nem is emberi lényeket ábrázolnak. 

A bonyolult mintákkal díszített arany maszkok egy olyan civilizációt múltjáról mesélnek, amely felülmúlja a régióban korábban ismerteket. A régészeti csoda, amely számos leletanyagot nyújt, komoly kihívást jelent az ókori kínai történelem szakértői számára.

A bronz- és aranyművekben megnyilvánuló kifinomultság és művészi kivitelezés egy olyan kultúrát sejtet, amely nemcsak fejlett kohászatot feltételez, hanem árnyalt spirituális szellemiséget is.

Sanxingdui vonzereje azonban nem csak a pompájában rejlik, hanem a kérdésekben is, amelyeket felvet. Kik voltak ezeknek a kísérteties ereklyéknek a rejtélyes alkotói? Milyen csapás sújtotta városukat, ami miatt a feledés homályába veszett? A válaszok megtalálása úgy tűnik, még várat magára. 

Forrás: The Archeologist.org

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás