promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halálos üdítő? Egy kutatás bebizonyította, ha rendszeresen iszod veszélyes lehet az egészségedre
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mindenki imádja, meg is isszuk, de halálos….

Egy 100 ezer ember bevonásával készült, 30 éven át tartó vizsgálat kimutatta, hogy a cukros üdítők fogyasztása jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, még akkor is, ha rendszeresen sportolunk.

A témát vizsgáló kanadai kutatócsoport megdöbbentő eredményeket tárt fel a cukros üdítők fogyasztásával kapcsolatban. A vizsgálat során két csoportra osztották a résztvevőket: az egyik csoport hetente legalább kétszer ivott cukros üdítőitalokat (szénsavasat, szénsavmenteset, koffeineset, koffeinmentest, limonádét, gyümölcskoktélt),

míg a másik csoport csak ritkán fogyasztott ilyet.

A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálják, a fizikai aktivitás képes-e ellensúlyozni a cukros üdítők okozta károkat. Sajnos a válasz nem: a kutatók azt találták, hogy a hetente többször üdítőt fogyasztók körében szignifikánsan magasabb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, függetlenül a mozgás mértékétől.

Magyarországon kiemelten fontos ez a téma, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb halálesetet. Sokan úgy gondolják, hogy heti két üdítő nem sok, de a kutatás bebizonyította, hogy már ez a kis mennyiség is pusztító lehet.

Még a heti 150 percnyi edzés sem elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a cukros üdítők okozta kockázatokat. A kutatók kétévente ellenőrizték a résztvevők fizikai aktivitását, és négyévente alapos vizsgálatokat végeztek.

Jean-Philippe Drouin-Chartier professzor, a kutatás vezetője elmondta: "A fizikai aktivitás felére csökkenti a cukros üdítőkhöz köthető szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de nem szünteti meg teljesen."

Fontos megjegyezni, hogy a mesterséges édesítőszerekkel ízesített italok nem okoztak hasonló mértékű károkat. Drouin-Chartier professzor kiemelte: "Javasoljuk a cukros üdítők helyettesítését diétás üdítőkkel, mert ez csökkenti a bevitt cukor mennyiségét. Azonban a legjobb választás továbbra is a víz."

Forrás: Ladbible

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás