promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen felfedezés: nem is gondolnád, hogy az egyiptomiak találták fel és napjainkban is használjuk
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő, hogy ezt is az Egyiptomiak építették először.

Egyiptomi kőbányákat feltáró geológusok egy 12 kilométeres, bazaltkő szállítására használt utat találtak. A mészkő- és homokkőlapokból álló út i.e. 2600-2200 között épült, és ez a világ legrégebbi ismert burkolt útja.

A régészek az út mentén kerámiákat és egy tábort is találtak, melyek alapján azonosították az építés idejét. A bazaltköveket a Moeris-tóhoz szállították, ahonnan hajóval Gízába vitték őket. A bazaltot a helyi halottas templomok burkolására és a fáraók szarkofágjainak elkészítésére használták.

A szarkofágok kőből készültek, és az egyiptomiak úgy gondolták, hogy a halott örökké élni fog bennük. A szarkofágokra ráírták a halott nevét, és díszítették őket az elhunyt élete során elért eredményeivel.

A bazalttömbök mozgatása nehéz feladat volt, és ehhez burkolt útra volt szükség. Az egyiptológusok szerint a köveket szánokon szállították, rönkökre helyezve. Az út nem tökéletes, de figyelembe véve, hogy milyen eszközökkel állt rendelkezésre az építőik, jelentős teljesítménynek számít.

A tudósok sem gondolák volna, hogy ekkoriban már készítettek burkolt utakat. Korábban is találtak már utakat, de egyik sem volt kővel burkolt. A Sweet Track nevű út Angliában fából készült, és ennél is régebbi.

Az egyiptomi út felfedezése fontos betekintést nyújt az ókori egyiptomiak építészeti tudásába és technológiájába. Ezzel megalapozhatták a ma kényelmes és biztonságos utak kialakulásának fejlődését és elterjedését.

Forrás: Iflscience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás