promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Átírja a történelmet az egyiptomi sírban talált rajz, korong ereszkedik az égből, és ez lehet az első napfogyatkozás ábrázolása
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő égi jel volt az, ami a szakértőket is hozzá segítheti ahhoz, hogy megoldják a rejtélyt.

Az ókori Egyiptommal kapcsolatban számtalan legenda él, sokan a piramisok építését gyakran asszociálják földönkívüli tevékenységgel, állítva, hogy az ősi civilizáció a fejlettsége fokán nem építhette ezeket a gigantikus építményeket. Ám az igazság ezzel szemben az, hogy bizony számos bizonyíték akad, amelyek alátámasztják, hogy az ókori egyiptomiak, több ezer évvel ezelőtt bizony képesek voltak egy efféle gigantikus építmény megalkotására.

A bizonyítékok között lehet említeni festményeket, a kövek logisztikájának leírását, illetve találtak szerszámokat is a helyszínen a szakértők.

Ám néhol a fáraók és jelentős méltóságú emberek sírjaiban is találnak olyan festményeket, amelyek alapjában kérdőjelezik meg addigi tudásunkat, vagy éppen átírják a történelmet, segítenek tudásunk felszínre hozásában, és még az égből érkező jelekre is reflektálnak, hogy mennyire befolyásolhatták Egyiptom történetét (részben) földöntúli jelenségek. A legkorábbi dokumentált napfogyatkozás például átírja azt a tudásunkat, hogy egy-egy fáraó mikor uralkodott. De van olyan ókori napfogyatkozás, amely egy egész birodalom történetét írta át.

Mégis hogyan?

Időszámításunk előtt 1207-ben történt az első dokumentált napfogyatkozás, amit Egyiptomból ismerünk. Az égi jelenség felfedezésének hatására pedig átírhatjuk az évszámokat. A tudósok tanulmánya szerint II. Ramszesz például nem 1279-1213, hanem 1276-1210 között ült Egyiptom trónján.

De lehet, hogy már ábrázolás szintjén ismerünk egy korábbit is, amelyet szintén Egyiptomban rajzoltak le. Meriré főpap sírjában korong alakú festmény találtak, amelyet körülvesznek árnyéksávok is. William McMurray történész szerint Ehnaton látta ezt a napfogyatkozást, és egyfajta égi jelnek vette, és éppen ezért a két nagy város között félúton, azon a helyen, ahol megtörtént a napfogyatkozás, építette fel új rezidenciáját Amarnában.

Az elméletnek persze vannak kritikusai, egyes tudósok szerint éppen a napfogyatkozás miatt üríthették ki Amarnát.

Még több dolog érdekel Egyiptomról?

(Forrás: National Geographic, Csillagászat.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás