promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Google Chrome-ot használsz? Hatalmas újítás jön a böngészőben, erről mindenképp tudnod kell
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ennek az újításnak sokan fognak majd örülni.

Jelentős újítással találkozhatnak hamarosan a Google Chrome felhasználói. A Chrome-ban ugyanis a korábbiaknál sokkal szebb írásképpel jelenhetnek majd meg hamarosan a weboldalak a Microsoft egy fejlesztésének köszönhetően.

Mint nemrégiben kiderült a cég olyan hozzájárulásokat vitt fel a Google böngészőjének a motorját is képező Chromium kódbázisba, ami alapjaiban alakítja majd át a szövegek úgynevezett renderelésének folyamatát a Windows-okon a programban.

Ha valaki nem értené pontosan miért van szükség a fejlesztésre, a magyarázat erre a következő: a Chrome jelenleg nem használja ki a Windows-ok ClearType technológiáját, aminek célja, hogy a normálisnál sokkal szebbé és arányosabbá- tegye a szövegek megjelenítését a redmondi operációs rendszeren futó alkalmazásokban. Enélkül ugyanis a legtöbb ma használt kijelzőn, illetve felbontásban a szövegek írásképe kicsit aránytalan lesz néhány helyen, ami nem kifejezetten zavaró, de ugyanakkor jól látható minőségbeli különbséget jelent azok megjelenésében.

A Microsoft saját böngészője, az Edge egyébként már 2021 óta kihasználja ezt a fejlett technikát a szebb íráskép és a szemet kevésbé fárasztó felhasználói élmény elérése érdekében, de mindeddig ezt egy saját, csak az Edge-ben megtalálható módosítással oldotta meg.

Most azonban az erre szolgáló kódot felvitte a Chromium kódbázisba, aminek köszönhetően minden azon alapuló böngésző - köztük a Chrome is - képes lehet majd kiaknázni azt.

A PCFórum ugyanakkor cikkében megjegyzi, hogy a Microsoft szerint még így sem lesz tökéletes a megvalósítás, mivel a Chrome egy Skia nevű könyvtárat használ a szövegek megjelenítéséhez, ami ideális választás ahhoz, hogy a szoftver a számos platformok mindegyikén azonos módon működhessen, de egyben ellehetetleníti a tökéletes kiaknázását a ClearType-ban rejlő lehetőségeknek.

Mindezek ellenére ugyanakkor a Chrome-felhasználók hamarosan kellemes változást vehetnek majd észre a Google böngészőjében is a weblapok megjelenítésében. Az új fejlesztés már kipróbálható a Chrome fejlesztői (Canary) változatában, és a 124-es verzió stabil állapotba lépésével, április közepén érkezhet majd meg a böngésző minden felhasználójához.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás