promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Androidot használsz? A legjobb barátaidnak álcázza magát a ravasz vírus, már évek óta a telefonodon bújkálhat
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A ravasz kártevő már évek óta fertőzheti a telefonokat, de csak most sikerült nyakon csípni.

Egy új kártevő, az XLoader óriási fenyegetést jelent az androidos készülékek számára, amelyre a McAfee biztonsági kutatói hívták fel a figyelmet. A károkozó már évek óta fertőzheti meg a telefonokat, de csak most fedezték fel, a támadások hatékonyságát jelentősen növeli, hogy könnyedén terjed, mivel elsőre ismerősnek mutatja magát.

Az XLoader figyelemre méltó módon fertőzi meg a mobilokat, mivel nem ismeretlen forrásból, hanem valós vagy látszólagos ismerőstől érkező linken keresztül terjed.

Ez azt eredményezi, hogy a felhasználók hajlamosabbak lehetnek a vírusos linkre kattintani, mert azt hiszik, hogy az ismerős forrásból származik. Emellett gyakran rövidített URL-címeket használ, amelyek tovább csökkentik a gyanúsítás esélyét.

A támadás során a felhasználót egy hamis APK telepítőfájl letöltésére ösztönzik, amely megkerüli a hivatalos alkalmazásboltot. Miután a kártékony alkalmazás telepítésre kerül, az már hátterében fut, és további beavatkozás nélkül hozzáférést szerez a telefon különböző funkcióihoz és adatokhoz.

Az alkalmazás álcázva van, gyakran Chrome böngészőnek látszik, és hozzáférést kér különböző adatokhoz, például az SMS-ekhez.

A kártékony program ráadásul széles körű hozzáférést szerezhet a felhasználói adatokhoz is, beleértve a fotókat és az üzeneteket is, amiket aztán a rosszindulatú felek tetszőlegesen felhasználhatnak.

A legjobb védekezés az XLoader vírus ellen az lenne, ha soha nem telepítenénk alkalmazásokat az Android készülékeinkre hivatalos forrásokon kívülről.

Ha mégis szükségünk van az alternatív forrásból származó alkalmazásokra, csak megbízható fejlesztőktől szerezzük be azokat. Emellett minden alkalmazás hozzáférési kérelmét alaposan meg kell fontolnunk, és csak akkor engedélyezzük azt, ha valóban szükséges az adott funkcióhoz.

Forrás: hvg.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás