promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
11 ezer éves piercingeket találtak - itt a bizonyíték, hogy már őseink is használtak testékszereket
Borítókép:  The Archaeologist
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hihetetlen felfedezés, több ezer évvel ezelőtt már piercingekkel díszítették magukat az emberek különböző kultúrákban, de az ok meglepő.

Törökország síkságain régészek egy ősi lelőhelyet tártak fel, Boncuklu Tarla néven. A lenyűgöző felfedezés 11 000 éves testékszereket hozott a felszínre, melyek betekintést nyújtanak a korai neolitikus közösségek életébe és rítusáiba.

A 100 fülbevalószerű ékszer nem csupán díszítésként szolgált, hanem átmeneti rítusként is, a fiatalság felnőtté válását jelképezte. A testi lyukasztások a társadalmi értékek és a személyes identitás kézzelfogható kifejeződései is voltak, ez hasonlít a mai piercingelések okaihoz. Sokan az önkifejezés miatt, van aki divatból, van aki pedig a fájdalom rituális érzése miatt tetet testékszert magába. 

A leletek nemcsak koruk miatt lenyűgözőek, de a mögöttük rejlő szimbolika is mély. A kutatók felfedezték, hogy az ősi emberek kifinomult díszítési technikákkal és fejlett szimbolikus világgal rendelkeztek, melyet a testen keresztül fejeztek ki.

Az emberek már ősidők óta díszítik magukat, és ez a szokás a világ minden táján megtalálható. Az ékszerek nemcsak a szépségről szólnak, hanem az élet fontos eseményeinek megjelölésére is szolgálnak. Ez a hagyomány összeköti az embereket a múltban, jelenben és a jövőben.

Más kultúrák is díszítették magukat:

  • Az ókori egyiptomiak amuletteket és gyöngyöket viseltek a védelem és a szerencse érdekében.
  • A kínaiak évszázadok óta jáde karkötőket és nyakláncokat viselnek a státusz szimbólumaként.
  • A nyugati kultúrákban a gyémántgyűrűk a házasság és az elköteleződés jelképei

A kutatás kiemeli közös örökségünk megőrzésének fontosságát is. A kiásott tárgyak a múltunk bizonyítékai.

Az ékszerek viselése az emberi identitás és a kulturális kifejezés fontos formája. Ez a hagyomány generációkon és kontinenseken átívelően összeköti az embereket.

Forrás: The Archeologist

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás