promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lehet, hogy Kleopátra valójában nem is volt szép? Most utánajártunk, hogy kiderítsük
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ókori érmék ábrázolása alapján, nem biztos, hogy szépség megtestesítőjének mondanánk az ókor legszebbnek vélt királynőjét.

Az ókori Egyiptom királynője, Kleopátra VII., akinek neve összefonódott Julius Caesar és Mark Antonius szerelmi kalandjaival, régóta a szépség és a báj szimbólumaként élt tovább a történelemben. Azonban, ha az érméit nézzük, felmerül a kérdés: vajon tényleg szép volt-e?

Az érméken látható profilja nem illik bele a hagyományos szépségideálokba. Kiemelkedő orra, markáns állkapcsa és mélyen ülő szemei valóban nem felelnek meg a kor szépségidealizmusának. Azonban fontos megjegyezni, hogy az érmék a készítőik művészi elképzeléseit tükrözik, és a királynő szándékosan választhatta azt a megjelenést, amely a szuverenitását és erőteljességét hangsúlyozza, nem pedig a hagyományos nőiességet.

A valóságban Kleopátra megjelenéséről nincsenek szemtanú leírások, így nehéz egyértelműen megállapítani, milyen volt. Az ókori történész, Plutarkhosz, aki soha nem találkozott vele személyesen, mégis érintőlegesen beszélt róla. Plutarkhosz szerint aznegyiptomi királynő varázsa nem a fizikai szépségében rejlett, hanem a viselkedésében és a gyönyörű hangjában. Ez a megközelítés arra utal, hogy Kleopátra vonzereje inkább az intelligenciájában és karizmájában rejlett, mintsem kizárólag a külső szépségében.

A történelem sokszínűsége és az egyén saját preferenciái miatt nehéz egyetlen szépségideált rögzíteni. Kleopátra esetében is fontos hangsúlyozni, hogy a szépségrelatív, és az érméken látható jellegzetességei nem zárják ki azt, hogy vonzó és karizmatikus lehetett azok számára, akikkel kapcsolatba került.

A királynő megjelenésének kérdése örök talány marad, de a történelemben és a művészetben továbbra is élteti a Kleopátra iránti kíváncsiságot, és hozzájárul a történelmi alak számos rétegének megismeréséhez.

Forrás: History extra

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás