promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A nagy Facebook-leállás felszínre hozta, több százezer magyar jelszava van nagy veszélyben
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Facebook és Instagram leállása sok felhasználót kizárt a közösségi média platformokról, és még mielőtt értesültek volna a globális leállás híréről, sokan azt hitték, hogy a fiókjukat feltörték. 

A Pénzcentrum olvasói körében végzett felmérése alapján kiderült, hogy sokan nem tudják jelszavaikat fejből, ami megnehezíti azonnali visszalépésüket a weboldalakra. Az oldal a jelszóbiztonságról és a megfelelő védelemről Csizmazia-Darab Istvánt, az ESET termékeit forgalmazó Sicontact Kft. IT biztonsági szakértőjét kérdezte:

"Az erős és egyedi jelszavak használata kiemelten fontos" - hangsúlyozta Csizmazia-Darab István. A jelszavaknak tartalmazniuk kell nagy- és kisbetűket, számokat és speciális karaktereket is, hogy ne legyenek könnyen kitalálhatóak. Az is fontos, hogy ne használjuk korábbi jelszavainkat újra, és ahol lehetséges, éljünk a többfaktoros hitelesítés lehetőségével.

A szakértő szerint nem kell minden jelszavunkat fejből tudnunk, erre léteznek segédprogramok, mint például a jelszószéf, amely biztonságosan tárolja a jelszavakat titkosított adatbázisban.

Ezeknek a programoknak csak egyetlen mester jelszót kell megjegyezni, így könnyedén használhatunk hosszú, erős jelszavakat.

"A mesterjelszó használata nem jelent kockázatot, viszont fontos döntés, hogy szinkronizáljuk-e az adatokat" - tette hozzá. A szinkronizálással könnyebben kezelhetjük az adatokat több eszközön, de ez biztonsági kockázatot is jelenthet.

Csizmazia-Darab István figyelmeztetett a böngészőben mentett jelszavak gyenge védelmére, amit könnyen megkaparinthatnak bizonyos vírusok.

A szakember emellett hangsúlyozta a helytelen jelszókezelés veszélyeit, például a sima e-mailben való továbbítást.

Az interjúból az is kiderült, hogy a szolgáltatókat időnként érik rendszerszintű támadások, amelyekről a downdetector.com weboldalon lehet tájékozódni.

Az interjú során elhangzottak alapján nyilvánvaló, hogy a jelszavak megfelelő védelme kiemelt fontosságú a digitális biztonság szempontjából, a szakértő által javasolt intézkedések pedig segíthetnek abban, hogy felhasználóink személyes adatai és fiókjai biztonságban legyenek a kiberbűnözőkkel szemben.

Az interjú teljes terjedelmében a Penzcentrum.hu oldalán olvasható.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás