promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Arcpirító igazság: még a tudósok is zavarba jöttek attól, ami Tutanhamon DNS vizsgálatából kiderült
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A fáraó vérében rejlő titok: Tutanhamon DNS-ének megdöbbentő üzenete

Az ókori Egyiptom homokja alól feltárt múmiák őrzik a múlt titkait, suttogva mesélnek elfeledett történeteket. Tutanhamon, a legendás fiúkirály múmiája is sokáig őrzött egy megrázó titkot, melyet a modern tudomány végre feltárt. A DNS-vizsgálatok leleplezték a fáraó vérében rejlő vérfertőző kapcsolatot, zavarba ejtve a tudósokat és felforgatva az egyiptomi királyságról alkotott képünket.

A BBC "Tutankhamon: The Truth Uncovered" című dokumentumfilmjében bemutatott úttörő felfedezés rávilágít a fáraócsalád sötét titkára. Tutanhamon apja, Ehnaton és lehetséges anyja DNS-ének összehasonlítása döbbenetes rokonságot tárt fel: testvérek voltak. Ez a kinyilatkoztatás megrendíti az ókori egyiptomi fáraókat övező hagyományos elbeszéléseket, és új fényt vet a dinasztikus hatalomgyakorlás bonyolult szövevényére.

Tutanhamon anyjának kiléte továbbra is rejtély, három fő jelölttel: Kiya, Nefertiti királynő és a "fiatalabb hölgy" néven emlegetett ismeretlen személy. A történelmi források a "fiatalabb hölgyet" tartják a legvalószínűbb jelöltnek,

de a meggyőző bizonyítékok továbbra is hiányoznak.

A vérfertőzés pusztító árnyéka nem csupán a kíváncsiságnál mélyebb betekintést nyújt az ókori Egyiptom kulturális és genetikai berendezkedésébe. A fáraók számára a "tiszta vérvonal" fenntartása kiemelkedő fontosságú volt, ami a királyi családon belüli házasságok elterjedéséhez vezetett. Ez a zárt genetikai medence a fáraók isteni státuszának megőrzését célozta, de akaratlanul is növelte a genetikai rendellenességek kockázatát és csökkentette a sokszínűséget.

Tutanhamon alig 8-9 évesen lépett trónra, apja, Ehnaton udvaroncainak tanácsaival navigálva a hatalom viharos tengerén. Rövid, alig egy évtizedes uralkodása ellenére öröksége örökké bevésődött a történelemkönyvekbe, s a családi származásáról szóló újonnan feltárt információk még árnyaltabbá teszik legendás alakját.

Tutanhamon múmiája néma tanúja egy letűnt kornak, melynek titkai lassan feltárulnak a tudomány előtt. A DNS-vizsgálatok megdöbbentő eredményei nem csupán egy uralkodócsalád sötét múltját tárják fel, de betekintést nyújtanak az ókori Egyiptom társadalmának és kultúrájának mélyebb rétegeibe is.

A fáraó vérében rejlő titok a múlt visszhangja, mely a jövőben is visszhangzik, emlékeztetve az emberiség történelmének összetettségére és a hatalom árnyékában rejlő sötét titkokra.

Forrás: The Archeologist

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás