promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Férfiak és nők meghökkentő pózokban szerepelnek több ezer éves római pénzeken
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Olyan pénzeket találtak, amit nem élelmiszerek vásárlására használtak a rómaiak.

A legtöbbször a mindennapi élet izgalmas dolgai kimaradnak azokból a történelemkönyvekből, amelyeket gyakran forgatunk. Pedig a régészek és szakértők nagyon sok olyan leletet hoznak felszínre, amely meglehetősen jól mutatják be nekünk, hogy milyen is volt valójában a Római Birodalom, hogyan működtek a kis társadalmi rendszerek a nagy rendszeresk mélyén, milyen szórakozási lehetőségek között választhattak a polgárok, és mindehhez milyen eszközöket használtak.

A Római Birodalom területén nagyon sok bordélyház volt, ám a római polgárok itt nem fizethettek a megszokott pénzekkel, azokat ide nem engedték be. Mást használtak, mással fizettek a szolgáltatásokért.

Mégis miért történt ez?

El szerették volna azt kerülni, hogy a császár portréjával díszített pénzek ilyen környezetbe kerüljenek, mivel tiszteletlenségnek, sőt, istenkáromlásnak gondolták, hogy ilyen helyen a felséges császár arcképével fizessenek. Ez a tiszteletlenség hatalmas bűnnek számított a Római Birodalom területén, komoly büntetést vont maga után, ha valaki megszegte a szabályokat. Épp ezért bevezettek egy másfajta rendszert, zsetonokat verettek, amelyek ugyan hasonlítottak a római pénzekhez, ám az érmék hátoldalain obszcén jelenetek szerepeltek, férfiak és nők különböző pózokban.

A zsetonok megtalálásának, illetve felfedezéseinek helyeiből pedig a történészek már következtetni is tudtak arra, hogy a birodalomban hol voltak a legkedveltebb bordélyházak, mely területeken koncentrálódtak azok. Korábban a közösségi oldalakon többen meg is osztottak ezekből a pénzekből párat, így láthatjátok, hogy milyen pénzekkel fizettek a Római Birodalom területén különböző szolgáltatásokért. IDE kattintva elérhetők ezek a gyűjtemények.

Még érdekességek a Római Birodalom történetéből?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás