promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ördögi repülő masina látható a római császár 1900 éves oszlopán, a tudósok sem tudják megmagyarázni
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Örök rejtély az örök városban.

Róma az elképesztő történelmi alkotások egyik központja, telis tele lélegzetelállítós és zseniális tárgyakkal és épületekkel, amelyek mentén elsétálva közvetlen közelről szívhatjuk be a történelem levegőjét. Traianus császár oszlopa az egyik leghíresebb köztéri alkotás a császárvárosban, amelynek megértéséhez bizony kicsit körültekintőbbnek kell lennünk, hiszen a 38 méteres oszlop nem adja könnyen magát.

Az oszlop több mint 1900 évvel ezelőtt, azaz 112 és 113 között épült, korábban a tetején Traianus császár szobra volt, ám később Szent Péter szobra került oda, és azóta is ezt láthatjuk a tetején. Az oszlop pedig olyan, mint egy nagyon régi képregény, hiszen a császár daciai hadjáratainak képi ábrázolását mutatja be, a rajta látható történet a szereplőkkel együtt 200 méter hosszan tekereg.

Az oszlop nem csupán a háborús események leírására szolgál, hanem rengeteg olyan katonai dologra is, amelyet a katonák a hétköznapokban csinálnak, így többek között láthatunk táborépítést rajta, illetve még hídépítést is, ráadásul vannak olyan jelenetek, amelyek ostromokat és ostromgépeket is ábrázolnak. Az oszlop felvonultatja a korabeli római hadigépezet csúcskategóriás szerkezeteit is.

És vannak olyan ábrázolások is, amelyeket máig nem sikerült megfejteni.

Az egyik legkülönlegesebb ezekből egy repülő harci masinát ábrázolhat, amelyek talán az ostromokat segíthették, de ehhez hasonlót sem láttak még a tudósok a rómaik esetében. A Traianus-oszloppal bővebben foglalkozó oldalon is csak annyit láthatunk a képleírásban a jelenetnél, hogy a háttérben furcsa ostromgépek jelennek meg. Egy történelmi rejtélyekkel foglalkozó oldal, a History Stackexchange-n fellelhető diskurzus több megfejtést is kínál, ezek szerint egy olyan szerkezet lehet ez, amely a várost ostromló katonaságot védte, más vélemények és régészeti munkákból történő idézetek szerint viszont pont ellenkezőleg, egy olyan gép lehetett, amelyet a védők küldtek a rómaiak ellen.

Más vélemények szerint pedig az ostromlott erőd építéséhez használt szerkezetek, és azért maradhattak ott, mivel az erőd még épült, amikor a rómaiak megkezdték az ostromot.

Íme a gépezet:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás