promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Koporsót találtak a pisai ferde torony alatt, nem akárki fekszik benne
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem véletlen épült arra a helyre Pisa ikonikus tornya, ősi előzményei vannak az építkezésnek.

Ha azon törjük a fejünket, hogy elutazunk Olaszországba nyaralás céljából, akkor szinte biztos, hogy meg akarjuk nézni Pisa ikonikus ferde tornyát, amely a popkultúránk szerves része, szinte minden törikönyvben találkozhatunk a rejtélyes építménnyel, amelynek láttán mindig feljön az a kérdés a fejünkben, hogy vajon direkt így tervezték az építők, már a kezdetek kezdetén az volt a cél, hogy a torony ferde legyen, és ezzel kiemelkedjen így is a sokaságból, és a világ egyik leghíresebb építménye legyen?

Nos, a válasz ugyan egyszerű, mégis elképesztő érdekességek szegélyezik a ferde torony történetét, amely nagyon hosszú ideig tartott.

A torony nem direkt ferde.

Az építmény amúgy nem önmagában áll, hanem a pisai katedrális harangtornya. Korábban pedig komoly feltárásokat végeztek a területen, amely után megállapították, hogy a torony helyén korábban a területen a rómaiak előtt élt nagyon titokzatos nép, az etruszkoknak volt egy szent és spirituális helye. Egy etruszk szentély volt itt korábban, ahol jósoltak. 

A torony építése pedig közel 200 évig tartott, már 1173-ban elkezdték, majd a harmadik emelet után süllyedt meg az építmény. Arról vita van, hogy ki pontosan az építész, korábban Guglielmo és Bonanno Pisanónak tulajdonították, de erről viták zajlanak, ám érdekesség, hogy Bonannót a ferde toronynál temették el, itt fedezték fel a kutatók a szarkofágját korábban.

Érdekesség, hogy a torony később úgy épült tovább, hogy ha ma kiegyenesítenék, akkor sem lenne egyenes, mivel az építészek a dőlését is figyelembe vették a további szintek építésénél, és kiegyensúlyozták. A dőlés oldalán magasabbra építették a szinteket, míg a másikon alacsonyabbra. 

A történelem során többször is volt rá példa, hogy utasítást adtak a kiegyenesítésére, többek között Mussolini is megpróbálta, ám a munka úgy sikerült, hogy a torony még tovább süllyedt.

(Forrás: Wikipedia, Sopronmedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás