promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drogoztak az ókori rómaiak? Elképesztő bizonyíték került elő a föld alól
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő felfedezést tettek kutatók.

Egy régészeti csapat egy különleges felfedezést tett egy római kori településen. Egy kivájt csontot találtak, amelyben az ókorból származó drogot tartalmazó beléndekmagokat tártak fel. Ez a felfedezés megkérdőjelezhetetlen bizonyítékkal szolgál arra, hogy a rómaiak használták a beléndeket gyógyszerként, vagy akár kábítószerként is.

A beléndek, azaz a Hyoscyamus niger, egy erősen mérgező növény, amelyet altatóitalok készítésére használtak az ókori korban. Pszichoaktív tulajdonságai miatt még vizuális hallucinációkat is előidézett. Az idősebb Plinius történetíró és Pedaniosz Dioszkoridész görög orvos és botanikus is említést tette a növény gyógyászati felhasználásáról.

A felfedezést a kutatók egy hollandiai római kori település, a Houten-Castellum ásatásai során tették. A kivájt csontban találtak beléndekmagokat egy fekete nyírfakéregből készült dugóval zárták le. A kutatócsoport összehasonlította más lelőhelyeken talált beléndekek magjait is, de ez volt az első olyan lelet, amely ilyen növényi magokat tartalmazott római kori edényben.

A tanulmány egyik fontos megállapítása az volt, hogy a beléndekmagok természetes módon kerülhettek a régészeti lelőhelyekre a növény elterjedéséből adódóan. Ezért fontos a leletek kontextusát és a gyógynövényekkel való kapcsolatot figyelembe venni a kutatások során.

Összességében a felfedezés izgalmas betekintést nyújt a római kor gyógynövényhasználatába, és rávilágít arra, hogy a gyógynövények és a kábítószerek között nem mindig egyértelmű a határvonal. Ahogyan a modern gyógyszerek is gyakran növényi alapanyagokból származnak, úgy az ókori emberek is használták a természet adta lehetőségeket a gyógyulás és a kikapcsolódás érdekében.

Forrás: heritagedaily

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás