promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kolosszális felfedezés Egyiptomban: teljes sokkba estek a régészek, nem hitték el, mire bukkantak
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tudósok nem hittek a szemüknek, mikor meglátták.

II. Ramszesz egyiptomi fáraó nevét mindenki ismeri. Az ókori uralkodó Egyiptom Tizenkilencedik Dinasztiájának harmadik fáraója volt, nagyjából i. e. 1303 és 1213 között élt, és i. e. 1279 és 1213 között uralkodott. Széleskörben úgy tartják, hogy ő volt az ókori Egyiptom Újbirodalmának egyik legbefolyásosabb fáraója, amikor a birodalom igazi fénykorában volt és a legerősebb volt.

A Ptolemaiosz-korszak a 33. és egyben utolsó dinasztiát foglalta magában, és i. e. 305-től i. e. 30-ig tartott. Bizony még több mint egy évezreddel a halála után hatalmas felajánlásokat tettek neki, ez is jól mutatja, hogy mennyire csodálták őt az ókori Egyiptomban.

Ramszeszről 3200 éve készült egy gigantikus mészkőszobor, ami ülőhelyzetben ábrázolja a fáraót - fején a kettős korona és a királykobra fejdísz. A szobor hátán az Egyiptom egyik leghatalmasabb uralkodójának számító fáraót dicsőítő hieroglifák láthatók. Ezt csaknem 100 éve találták meg, és mind ez idáig nem volt meg mindegyik része.

Most egy egyiptomi régészcsoport kolosszális felfedezést tett, ugyanis megtalálták II. Ramszesz monumentális szobrának hiányzó részét. A teljes szobor magassága az évtizedekkel korábban kiásott alsó résszel együtt így hozzávetőlegesen 7 méter.

„A kutatások megerősítették, hogy a most talált szoborrész a Günther Roeder német régész által 1930-ban felfedezett alsó rész párja”

- közölte Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.

A régészcsoport megkezdte a szobor megtisztítását a modellezéshez, amely bemutatja, hogyan néz ki együtt a szobor két darabja.

(forrás: The National News)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás