promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes gyűrűre bukkantak kutatók, több arc is van rajta, de kié lehet?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő felfedezésre bukkantak lengyel kutatók.

Egy régészcsapat lenyűgöző felfedezést tett Krakkóban, a Wawel-kastély alatt: egy XI. vagy XII. századi gyűrűt találtak, amelyen két arc ábrázolása látható. Ez az első ilyen gyűrű, amely Lengyelország területén előkerült, és díszítése merőben eltér a korabeli művészet keresztény szimbólumaitól.

A gyűrűn két, egymással ellentétesen elhelyezkedő arc látható, ami Janust, a római mitológia kétarcú istenét juttatja eszünkbe. Azonban a szakértők még nem tudnak biztosat mondani a gyűrű eredetéről és jelentéséről.

Janus a római mitológia istene volt, akit a kezdetek és végek, a bejáratok és kijáratok, a változások, az átmeneti időszakok, az átjárók, az ajtók és a boltívek isteneként tiszteltek. Általában kétarcú alaként ábrázolták, az egyik arc a múltba, a másik a jövőbe tekint.

Egy biztos: az aranyból készült gyűrű kiváló minőségű munka, és már önmagában is ritkaságszámba megy. Lengyelországban eddig csak néhány kora középkori gyűrűt találtak, melyeken díszítés található, de ezek általában csak egyszerű geometriai formák.

Lengyel kutatók szerint ez az egyetlen Lengyelországban megtalált kora középkori aranygyűrű, amely emberi arcokkal van díszítve. A gyűrűt valószínűleg a helyi elit tagja viselte, és a Piast-dinasztia uralkodása idejéből származik.

Forrás: WAWEL ROYAL CASTLE

A gyűrűt a Dán Torony alagsorában fedezték fel, amelyet II. Władysław Jagiełło király építtetett a XIV. század végén. A gyűrűt egy egykori kőépítmény maradványain találták, amely valószínűleg védelmi sáncként szolgált.

A Wawel-kastély Krakkóban fontos szerepet játszik a lengyel történelemben. Építésének kezdete a XI. századig nyúlik vissza, és a lengyel királyok székhelyeként szolgált.

A kétarcú gyűrű rejtélye továbbra is megoldatlan. Vajon kinek tartozott ez a különleges ékszer? Mit jelentenek az arcok? A régészek továbbra is kutatják a gyűrű eredetét és titkait.

Forrás: arkeonews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás