promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbentő lény bukkant fel a Csendes-óceán fenekén, a tudósok sem akartak hinni a szemüknek a különleges felfedezés láttán
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ilyen élőlényekre még soha ezelőtt nem bukkantak ennyire az óceán mélyén.

Elképesztő felfedezést tettek tudósok az óceán legmélyén, néhány fekete pete elemzése ugyanis olyan eredményt hozott, amire a biológusok a legkevésbé sem számítottak.

Nemrégiben egy expedíció sokkal mélyebbre jutott az óceánba, mint a legtöbben, a Csendes-óceánban egy robotjárművel sikerült ugyanis sikerült elérniük az úgynevezett abysszopelágikus zónát, ami egészen pontosan a hatalmas óceánok rejtélyes mélyét jelenti 4000 és 6000 méter közötti mélységekig.

Ezen a ponton a víz hőmérséklete megközelíti a fagypontot, és teljes a sötétség, a napfényből ugyanis odáig már nem jut le semmi, a vízoszlop nyomása pedig meghaladja a 400 atmoszférát. Ebben a mélységben található egyébként az óceán talajának mintegy háromnegyede, és ez egy olyan terület, ahol csak nagyon kevés tengeri élőlény képes életben maradni.

Most pedig az elképesztő felfedezést körülbelül 6200 méter mélyen a felszín alatt tették meg, miután ismeretlen lénytől származó olajfekete petéket találtak, amelyek a mélyben egy sziklához tapadtak.

A Rakéta.hu beszámolója szerint a felfedezést a Tokiói Egyetem és a Hokkaido Egyetem kutatói vezették, és mivel nem tudták eldönteni, hogy honnan származhatnak ezek a tojások, a csapat mintákat gyűjtött az alaposabb vizsgálat és DNS-elemzés céljából.

Ezek után pedig egyértelműen kiderült, hogy valóban példátlan dologra bukkantak, a petékben ugyanis a tudomány előtt eddig ismeretlen, teljesen új laposféreg fajra leltek. Ezt a felfedezés pedig így megkérdőjelezi mindazt, amit az óceán mélyén található élet eloszlásáról és diverzitásáról eddig tudtunk.

Laposférgeket ugyanis, amelyek jellemzően a sekélyebb vizek lakói, soha nem dokumentáltak ilyen extrém mélységben.

Az a tény pedig, hogy 6200-es mélységben találtak rá ezekre az lényekre a portál cikke szerint több kérdést is felvet a bolygó leginkább feltérképezetlen területein megtalálható élet alkalmazkodóképességével és a fejlődésével kapcsolatban is.

Ezt már csak az is alátámasztja, hogy ezek a mélytengeri laposférgek olyan környezetben képesek élni, ahol tehát extrém a nyomás, alacsony a hőmérséklet, és nincs fény, fizikai felépítésükben mégsem figyelhetők meg jelentős alkalmazkodások vagy különleges jellemzők, amelyek kifejezetten erre a szélsőséges környezetre utalnának. Tehát ez azt jelenti, hogy bár az élőhelyük rendkívül eltér a sekélyebb vizekben élő rokonaikétól, a testi felépítésük nem mutat olyan nyilvánvaló változásokat, amelyek közvetlenül az ilyen mélységekhez való alkalmazkodásra utalnának.

Ebből is látszik, hogy a felfedezés egészen döbbenetes léptékű előrehaladást jelenthet az ismeretlen élőlények felkutatásában, aminek kétségkívül lesz még folytatása.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás