promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Turisták fosztogatják Pompejit, többükre halálos átok sújtott le
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hátborzongató átok sújtja az ókori római várost.

A Pompeii vulkánkitörés volt az egyik legnagyobb és legpusztítóbb vulkánkitörés a történelemben. A kitörés során hatalmas mennyiségű láva, hamu és vulkáni gázok törtek fel a Vezúvból, amelyek egy pillanat alatt elárasztották Pompeii városát. A kitörés következtében több ezer ember vesztette életét, és a város teljes mértékben elpusztult. A helyszínt évtizedekig eltemette az égett hamu és a láva, ami megőrizte a város egyedülálló állapotát. Amikor a régészek megtalálták a települést a 18. században, több tucatnyi épületet, utat, szobrot és más tárgyakat is megtaláltak, amelyeket a vulkánkitörés előtt használtak.

Az emberek úgy gondolják, hogy az ókori római városon a mai napig átok ül. A hátborzongató helyszínről illegálisan eltávolított ősi műtárgyakról szóló rejtélyes történetek, hogy vajon ténylegesen átkok sújtja azokat, akik ellopják őket.

Az emberiség történelmében mindig is számon voltak tartva az átokkal kapcsolatos hiedelmek. Aki ellop egy értékes régészeti leletet, fennáll az esélye, hogy a későbbiekben élete rossz véget érjen, vagy valamilyen szokatlan balszerencsében részesüljön. Bármennyire racionális és tudományosan gondolkodó is valaki, a szinte természetfeletti erőkkel kapcsolatos félelmek még a hétköznapi embereket is félelemben tartják.

Érdekes módon, sok turista rejt el műtárgyakat hátizsákjában. Az évek során több száz tárgy tűnt el Pompeii világörökségi helyszínéről. Az elkövetők később vagy lelkiismeret-furdalás miatt juttatták vissza a lopott tárgyakat a helyszínre, vagy azért, mert az átkok üldözték őket, és végül bocsánatot kértek levelekben, amelyekkel visszajuttatták azokat.

Ezekhez a tárgyakhoz kapcsolódó események annyira népszerűek lettek az emberek körében, hogy a lopott tárgyakból és a bűnbánó levelekből csináltak egy kiállítást.

Gabriel Zuchtriegel, a pompeji régészeti park igazgatója nemrégiben megosztott egy ilyen jellegű levelet, amelyet egy bűnbánó turista helyezett el a helyszínen. “Nem ismertem az átkokat - hangzik a szöveg ami a levélben áll. Nem tudtam, hogy nem vihetek el egy követ sem a helyszínről. Egy évvel később mellrákom lett. Elfogadják bocsánatkérésemet és ezeket a visszaszolgáltatott darabokat?

Az átok természetesen csak egy emberi képzelet szüleménye. Az emberek szeretik a sors vagy az elcsent műkincsek miatt bekövetkezett katasztrófákat az átokra fogni, hogy magyarázatot találjanak rájuk.

Forrás: Iflscience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás