promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felkavarta a tudósokat az, amit a legősibb egyiptomi piramisnál a felszínre hoztak
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rejtélyes tárgy, amiről csak találgatják, hogy mi lehetett.

Az ókori Egyiptom számtalan csodát rejteget még a kutatók és a szakértők számára, szinte minden évben több nagy bejelentés is történik, amikor valami hatalmas régészeti felfedezés kerül elő a föld alól. Ám sokszor vannak olyan tárgyak, amelyek ugyan előkerülnek, végül azonban nem tulajdonítanak nekik akkora jelentőséget elsőra, majd csak a nagyobb leletek azonosítása után kerülnek jobban reflektorfénybe.

Ilyen a szakkarai madár, amely egy több mint kétezer éves rejtélyes lelet, Szakkarában találták egy sírban, Dzsószer piramisa mellett. A tárgy hossza 16 centiméter, a madár tárgyainak fesztávolsága pedig 18 centiméter. A tárgy fából készült, és meglehetősen könnyű. Ugyan már a 19. században hozták felszínre, mégis sokáig nem is foglalkoztak vele érdemben. Messiha Khalil tudós kezdett el vele részletesebben foglalkozni, állítása szerint pedig a tárgy kiképzése inkább valami olyasmire hasonlít, mint valamiféle repülő tárgy, és így szerintem nem madarat akar mintázni.

Az szúrt neki szemet, hogy a tárgy kiképzése mintha követte volna a légmozgástan elveit. Feltételezése szerint, ami nagy vihart kavart a tudományos életben, ennek a tárgynak köze lehet valamiféle olyan ősi tudáshoz, ami a repülés elveit követte. Ráadásul később kiderült, hogy a tárgy meleltt találtak olyan papiruszokat, amelyek foglalkoztak a repüléssel.

A felfedezés sok tudós szerint viszont csak egy játék, amelyekkel a régi egyiptomiak játszottak. A madár, amelyben sokan a repülés próbáinak előképét látják, ma is megtekinthető Kairóban az Egyiptomi Múzeumban.

(forrás: Wikipedia, Ancient Origins)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás