promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az üvöltő múmia rejtélyét csak 140 év után tudták megoldani, a régészeket is sokkolta az egyiptomiak kegyetlensége
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Embertelen büntetést kapott az egykori herceg.

1881-ben egy különleges múmiát fedeztek fel Egyiptomban a régészek, akiket már az is meglepett, hogy nem volt feltüntetett neve az elhunytnak, aki nagyjából 3100 éve pihenhetett akkor a meglelt sírban. Viszont az igazi meghökkenés akkor ült rá az arcukra, mikor kinyitották a szarkofágot, és meglátták, hogy milyen állapotban volt az elhunyt férfi maradványa – majd elkezdődtek a találgatások.

A múmia arcán mérhetetlen fájdalmat lehetett látni, úgy nézett ki, mint aki üvöltve, kínok között halt meg. Ezért is hívják azóta üvöltő múmiának, illetve Ismeretlen Ember E-nek, hiszen ezen kívül szinte semmit sem lehetett róla tudni.

Ahogy teltek az évtizedek, a szakemberek vissza-visszatértek az üvöltő múmiához, hogy megoldják a rejtélyét. Észrevették, hogy megkötözték a kezeit és a lábait, illetve nem voltak mellette az ilyenkor megszokott védelmi tárgyak, és még a felhasznált anyagok is leginkább ócskák voltak, de a mumifikálást mégis megcsinálták tessék-lássék módon. Ez a régészek szerint azt jelentette, hogy jómódú családból származott, de valami szörnyűséget követett el, amiért azzal büntették, hogy a neve nélkül nem juthatott át a túlvilágon – ennél nagyobb kegyetlenség nem létezett akkoriban.

Egy kis kutakodás után rájöttek, hogy ki is lehetett valójában az üvöltő múmia, és hogy miért is kaphatott ilyen embertelen büntetést.

Kiderült, hogy egy Pentawer nevű herceg maradványait találták meg, aki nem más volt, mint III. Ramszesz fáraó fia. A régészek szerint úgy halt meg, hogy kényszerből megmérgezte magát, miután bűnösnek találták az édesapja elleni összeesküvésben. Az uralkodó elvileg időszámításunk előtt 1155-ben halt meg, miután valaki elvágta a torkát – és ezek alapján könnyen lehet, hogy Pentawer volt a tettes.

Itt lehet megnézni egy videót az üvöltő múmiáról, akinek a maradványai elvileg az Egyiptomi Múzeumban vannak jelenleg:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás