promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
iPhone-od van? Te is letölthetted ezt a kártékony appot a hivatalos App Store-ból, azonnal ellenőrizd a telefonodat
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hiába a szigorú ellenőrzések, egy rosszindulatú program most átcsúszott a rostán.

A LastPass nevű népszerű jelszókezelő alkalmazásban felmerült egy probléma, mivel egy hamis verzió került ki az alkalmazásboltba ami azóta eltűnt onnan. Egyelőre nem világos, hogy az Apple vagy maga a fejlesztő vonatta vissza az App Store-ból a rosszindulatú hamis verziót, ám ha mi is ezt az alkalmazást használjuk, mindenképpen érdemes leellenőrizni az iPhone-unkat, ha nem szeretnénk, hogy az adataink illetéktelen kezekbe kerüljenek.

A LastPass hivatalos állásfoglalása szerint a hamis alkalmazás sok tekintetben az eredeti LastPass-t másolta, beleértve az arculati elemeket is, ami rendkívül könnyen megtéveszthette a felhasználókat. Habár néhány elírás és hiba jelezte, hogy valami nincs rendben, ez nem minden felhasználó számára volt nyilvánvaló, és sokan kattinthattak az alkalmazásra.

Annak a mértéke, hogy mennyire jelentett veszélyt a hamis LastPass, nem ismert pontosan. 

Az Appfigures elemzőplatform adatai szerint az alkalmazás január 21-én jelent meg az App Store-ban, így hosszabb ideig volt elérhető, sokan letölthették ezidő alatt az alkalmazást. Azonban úgy tűnik, hogy a felhasználók még időben észlelték a problémát, mivel a legtöbb értékelés figyelmeztetett másokat arra, hogy ez nem a valódi alkalmazás.

Amikor a LastPass észlelte a problémát, azonnal intézkedett, beleértve az Apple értesítését is. Különösen kellemetlen, hogy a LogMeIn, a LastPass tulajdonosa, egy blogposztban kellett figyelmeztesse a felhasználókat a veszélyre, és még azután is egy napba telt, hogy az alkalmazás eltűnt a boltból.

Ez a helyzet különösen rosszul jött az Apple számára, mivel éppen arra készül, hogy megfeleljen az uniós digitális piacokról szóló jogszabályoknak (DMA), ami lehetővé teszi más, külső felek által üzemeltetett alkalmazásboltok megjelenését az iOS rendszerben.

Az Apple eddig arra törekedett, hogy meggyőzze a felhasználókat arról, hogy az App Store a legbiztonságosabb hely az alkalmazások letöltésére, és ez a helyzet most megkérdőjelezi ezt a kijelentést.

Forrás: hvg.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás