promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Előkerült egy ókori átoktábla, amin egy nagyon dühös nő szórja a rontásokat egy csalfa férfira
Borítókép:  The Archaeologist
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Te meddig mennél el az igaz szerelemért? Egy macedón nő képes volt örök átokkal súlytani egy férfit, ha nem veszi el feleségül.

Az 1986-ban Macedónia ókori fővárosában találták meg a Pella átoktáblát, ami jelentős mérföldkő volt az ókori Macedónia nyelvezetének megismerésében.

Az "katadesmos" néven ismert ógörög átok vagy mágikus varázslat, egy ólomtekercsre lett rögzítve, időszámításunk előtt 4. század első felében. 1993-ban egy újságban közzé tették a szövegét, ami nemcsak betekintést enged az ősi mágiába és személyes kapcsolatokba, de értékes nyelvi információkat is kínál.

A varázslat lényege valószínűleg egy Dagina nevű nő által írt szöveg, amely a viszonzatlan szerelem és misztikus vonzerő történetét meséli el. Daginaelmeséli a táblán, ahogyan megkötözte egykori szeretőjét, Dionysophont, ezáltal bebiztosítva magát, hogy a férfi őt vegye feleségül. A varázslatban a démonokat is bevonják, hogy garantálják, Dionysophon a megátkozott férfi csak akkor vegyen feleségül később egy másik nőt, ha Dagina feloldja ezt a varázslatot. Ez az intim és kétségbeesett felhívás ritka bepillantást nyújt az ókori Macedónia mindennapi embereinek életébe és hiedelmeibe.

A Sydney Egyetem kutatója, a szöveg fordítása alapján a varázslatban szereplő kérések közé tartozik Dionysophon és kiszemeltje házasságának megakadályozása, Makronhoz és a démonokhoz való rendelésük, és a feloldás feltételei.

A Pella átoktábla egy különálló dór görög dialektussal íródott. A tábla nyelvi jelentősége azáltal emelkedik ki, hogy bemutatja az egyedi jellemzőket, amelyek megkülönböztetik a többi dór nyelvjárástól. Ez a dór görög nyelvjárás, amelyet a táblán és más macedón feliratokon is felfedeztek, arra utal, hogy a régió rendelkezett saját, őshonos dór görög dialektussal. Ez a felfedezés ellentmond azoknak az elméleteknek, amelyek szerint a dór görög nyelvet importálták Macedóniába, és inkább azt sugallja, hogy ez a régió saját nyelvjárása volt.

Fontos hangsúlyozni, hogy az ókori Görögországban a mágia használata nem korlátozódott egyetlen társadalmi osztályra sem, és a gazdagabb egyének is alkalmaztak hasonló gyakorlatokat különféle célokra.

Ugyanakkor a tábla nem mentes a nyelvi rejtélyektől. Az olyan szavak, mint a "DAGINA", máshol nem találtak megerősítést, ami vitákat generál a tudósok között a pontos jelentésükről és arról, hogy elírásokat jelentenek-e. Ezek a nyelvi kihívások rámutatnak az ókori szövegek értelmezésének és az ősi nyelvjárások árnyalatainak megértésének bonyolultságára.

A Pella átoktábla nem csupán egy ősi mágikus emléktárgy; döntő jelentősége abban rejlik, hogy hozzájárul az ókori macedón nyelv nyelvi jellegének megértéséhez.

Ha készítenél egy átoktáblát, hogy elvarázsold szerelmed, mutatjuk, hogy kell az alábbi videóban:

Forrás: The Archeologist

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás