promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
5000 hordónyi whisky ömlött az utcára, sokan végzetes alkoholmérgezést kaptak
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő tragédia és meglepő fordulat egy híres tűzvészben.

Az 1875. június 18-i dublini whiskytűz tragikomikus eseménye örökre belevésődött a város történelmébe. A főszereplők, William Smith és szomszédja, John McGrane, akiknek az estéjük ártatlanul indult, de hamarosan a szorult helyzetbe kerültek egy hatalmas tűzvész kitörése miatt. Kíváncsiságuk végül arra késztette őket, hogy átkeljenek a városon és szemtanúi legyenek az égő látványosságnak. Ám e döntésük tragédiák sorozatát indított el, ami örökre megváltoztatta az életüket.

Aznap délután Malone, egy másik szereplőnk malátaházában és a vámraktárban még minden rendben volt, úgy tűnt, semmi sem fenyegeti a whiskykészletet. Azonban este 8 órakor megszólalt a riasztó, jelezve a tüzet. A lángok gyorsan kezdtek terjedni, amint elérték a fahordókat, azok kinyíltak, és az utcákon egy hatalmas, minőségi whiskyfolyó öntötte el a környéket.

A zűrzavar közepette néhány ember kapva kapott a  helyzeten, és sapkákat, csizmákat használtak rögtönzött ivóedényként, hogy felfogják a szabadon folyó szeszt. A tragédia elkerülhetetlen volt. Tizenhárom ember vesztette életét, de nem a lángok vagy a füst miatt, hanem alkoholmérgezés következtében. William Smith, az utcákon hömpölygő whisky fogyasztása miatt vesztette életét. John McGrane elmesélte, hogy William annyit ivott a folyóból, hogy végül eszméletét vesztette. Bár megpróbálták hazavinni, végül "mély kómában" került a kórházba, ahol alkoholmérgezésbe halt bele.

A tűzben számos bérház és üzlet is elpusztult, családokat kellett kitelepíteni. Az 5000 hordó whiskyből mindössze 61-et sikerült megmenteni, és további gyanú merült fel a hiányzó hordókkal kapcsolatban is. Hat személyt letartóztattak, akik részegen próbáltak hordókat gurítani a Coombe folyóba. Az 1875-ös dublini whiskytűz azóta is érdekes története maradt a város történelmének. Ez egy ritka, nagyszabású tűzeset, ahol egy tucat ember veszítette életét, de nem a tűz miatt. Azonban a titokzatos körülmények között William Smith és társai alkoholmérgezésben haltak meg, ami a tragédia egy sajnálatos fordulópontjává vált.

Forrás: irishtimes

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás