promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lelepleztük az ókori gyötrelmeket, szerinted az alkoholizmus, vagy a járvány okozta a ókori népek korai végzetét?
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vajon miben haltak meg a legtöbben az ókori birodalmakban?

Az ókori Görögországban és Rómában az élet messze volt attól, amit elképzelünk a tisztaságról és a kényelemről. A halálozási arány már a születés pillanatában magas volt, és a rossz higiéniai körülmények csak tovább súlyosbították a csecsemőhalandóságot.

A malária, amelyet az alattomos szúnyogok terjesztettek, a mocsaras területeken virágzott Róma körül, és hozzájárult az egész várost sújtó járványokhoz. Az antoninuszi pestis és más későbbi bubó pestis járványok pedig a halál hírnökeiként söpörtek végig az ókori emberek között.

A nemi betegségek egy másik formája voltak a szenvedéseknek, amit a rossz higiéniai viszonyok és a tévhitek elősegítettek. A kolera az ókori Róma zsúfolt és nem higiénikus környezetében talált táptalajra, és a közös használatú középszerű létesítmények sem tettek jót a helyzetnek.

A háborúk is rengeteg áldozatot követeltek, legyen szó akár a pun háborúkról, akár a városállamok közti összecsapásokról. Az alkoholfogyasztás sem volt ismeretlen, bár az ókori időkben gyakran rituális gyakorlatokhoz kapcsolódott, és erőszakhoz és bűnözéshez vezetett.

Az osztály, faj és vallási megosztottság azt eredményezte, hogy a társadalom tele volt konfliktusokkal. Sok rabláshoz, utcai bűntényhez és halálos támadáshoz vezettek. Ráadásul ez volt az időszak, amikor a rák, mint egy gyilkos betegség megjelent és bár diagnosztizálták, a környezethez képest enyhe betegségnek vették azt. Az ókori görögök és rómaiak kemény és kiszámíthatatlan életet éltek, ami teljesen más volt a mi elképzeléseinkhez képest.

Forrás: ancientorigins

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás