promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ősi lények szabadultak elő egy jéghideg gleccserből, évszázadokon keresztül hibernálták őket?
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ősi lényeket és vírusokat azonosítottak egy kiolvadt gleccserből. 

Ősi lények bújtak elő egy olvadó gleccserből, szinte úgy, mint egy horrorfilmben. A hihetetlenül jó állapotban megmaradt gleccserből gyapjas orrszarvú, óriási farkas 40 000 éves maradványai és több mint 750 000 éves baktériumok kerültek elő. A Föld távoli múltját erősen felfedik ezek az ősi ökoszisztémák, beleértve a környezet részleteit is, amelyben léteztek. De az olvadás bizonyos aggodalmakat is kelthet az ősi vírusok visszatérésével kapcsolatban.

Az olvadás nemcsak az ősi, archivált mikrobák és vírusok elvesztéséhez vezet, hanem a jövőben a környezetbe is kibocsátásra kerülnek. A metagenomikai technikáknak és a jégmagminták sterilizálására szolgáló új módszereknek köszönhetően a kutatók jobban megérthetik, mi rejlik pontosan a hidegben. Egy tanulmány során sikerült a kutatóknak azonosítania egy tucatnyi egyedi, 15 000 éves vírus archívumát a tibeti fennsík Guliya jégsapkájából, és betekintést nyerhetett azok funkciójába. A gleccserek fokozatosan jöttek létre, porral és gázokkal együtt sok-sok vírus is lerakódott bennük. 

A kínai tengerszint felett 6,7 kilométerrel fellelhető ősi idők e fagyos feljegyzései alapján a kutatók felfedezték, hogy az általuk azonosított 33 vírus közül 28-at még soha nem láttak. Genetikai szekvenciáikat egy ismert vírusokból származó adatbázissal összehasonlítva a kutató  csapat azt találta, hogy mindkét jégmagmintában a leggyakrabban előforduló vírusok olyan bakteriofágok voltak, amelyek megfertőzik a jégen belüli metánciklus szempontjából fontos baktériumokat. Az összegzés szerint ezek a fagyott vírusok valószínűleg talajból vagy növényekből származnak, és elősegítik gazdáik tápanyag-beszerzését.

Míg az ősi vírusok kísértete a COVID-19 világjárvány után különösen aggasztónak tűnik, a legnagyobb veszély abban rejlik, hogy az olvadó jég még mit szabadít fel – a megkötött metán és szén hatalmas tartalékait.

Forrás: sciencealert.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás