promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ismeretlen emberi figura bújik meg a 10 ezer forintoson? Rosszul tudhattad eddig, hogy ki ő
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Minden nap a kezünkbe vesszük őket, mégis, vannak olyan szimbólumok vagy jelek, esetleg jelenetek, amelyek nem tűnnek fel sokadszorra sem.

A magyar péntek igazán impozánsak, így nagyon sokszor kaphatjuk magunkat azon, hogy percek óta bámuljuk és fedezzük fel, hogy pontosan milyen apró kis történések találhatók rajtuk. És bár kevesen tudják, van bizony az interneten segítség is ahhoz, hogy minden apró kis, elsőre titkos jelnek vagy szimbólumnak tűnő részletet kiszúrjunk rajtuk, ha pedig még mindig többet szeretnénk tudni a forintok szimbolikájáról, akkor marad a kis házi törénészkedés, hogy mi magunk keressük meg, hogy mi mit jelenthet pontosan.

Minden pénzen vannak például olyan biztonsági elemek, amelyek hozzátesznek szimbolikusan a pénzek mondanivalójához is, és általában kapcsolódnak valahogy a pénzek főszereplőihez is, a Magyar Nemzeti Bank oldalán érdekes leírások is vannak ezekről, ahol be is mutatják ezeket a kis jeleket és szimbólumokat.

A 10 ezer forintoson például UV-fényben látható egy kupola. A pénz hátulján amúgy Szent Istvánhoz kapcsolódóan Esztergom városának egy régi látképe található, illetve a pénz alján látszik egy vitéz, egy katona is, amely a 14. században készült Képes Krónikából való, és nem egy ismeretlen katonát ábrázol, hanem magát Szent István királyunkat. Ez az ábrázolás pedig nagyban különbözik attól, amit a pénz elején látunk.

De mégis tudjuk azt, hogy nézett ki valójában Szent István?

A válasz egyszerűen az, hogy nem. Minden korszak igazából megalkotja a saját maga István-portréit, és mindenki ez alapján tud arcot pásszintani a királyhoz.

Ám egyetlen hiteles ábrázolása a királyunknak mégis fent maradt, méghozzá egy korabeli ábrázolás ez a koronázási palástról, amelyen láthatjuk, hogy nézhetett ki valójában első szent királyunk, hogy tudjuk a legjobban elképzelni. Meg is nézhetitek ezen a filmen, hogy nézhetett ki az ábrázolás szerint első szent királyunk:

(Forrás: Index, Győri Szalon)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás