promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták a kelta nyelv legősibb írásos bizonyítékát egy titkos kolostorban
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő felfedezésre bukkantak Skóciában régészek.

Régészek felfedeztek egy Észak-Skóciában régóta elveszettnek hitt titkos, ősi kolostort. A Szarvas Kolostor, pontos helye régóta az egyik legnagyobb rejtély volt a skót régészetben. Most azonban egy kutatócsoport szerint végre azonosították a kolostor helyszínét, a skót Aberdeenshire régió Mintlaw faluja közelében.

A csapat az ásatások során számos bizonyítékra bukkant a kolostorral kapcsolatban azon a mezőn, ahol a Szarvas Apátság romjai találhatók, amelyet 1219-ben alapítottak és a 16. században megszüntettek. A kolostor pontos korát nem ismerjük, de időben megelőzi a közeli apátságot és ezzel a legrégibben épült kolostor lehet a vidéken.

A kolostornak történelmi jelentősége van a skót történelemben, mert a skót gael nyelv - a skót kelta népeinek anyanyelve - legkorábban ismert írásbeli emléke ott keletkezett a 11. vagy 12. század elején. A gael nyelvű szövegek Szarvasok könyvében, az úgynevezett "zseb-egyházi evangéliumi könyv" kiegészítés részeiben találhatók, amelyek eredetileg latinul íródtak. 

A könyvet, amely az 850. és 1000. között készült, Skócia történelmének egyik legfontosabb kéziratának tartják.

Nem tudjuk, hol készült a kézirat, de a 11. század körül már a Szarvas Kolostor szerzeteseinek birtokába került. Innen ered a neve. Ezek a szerzetesek írták a gael nyelvű szöveget, amely az abban az időkben történt földadományokról szólnak. 

A kézirat végül 1715-ben került a Cambridge Egyetem Könyvtárába, ami Dél-Angliában található, de a mai napig rejtély övezi, hogyan jutott a könyv Észak-Skóciából Dél-Angliába. Ezt a ,misztikumot továbbra is kutatják tudósok. 

A Szarvasok könyve kiegészítések utalnak a kolostor alapítására és más földadományokra Észak-Kelet-Skóciában. Ezek azok az információk, amelyek végül az archeológusokat a rég elveszett kolostor nyomára vezették.

Forrás: newsweek

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás