promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos, 2300 éves óriás fakoporsókat találtak egy barlangban, a kutatók lába földbe gyökerezett a látványtól
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Erre a fura felfedezésre nincsenek szavak.

Északnyugat-Thaiföld felföldjei tucatnyi barlanggal vannak megáldva, amelyeket néhány rendkívül furcsa emberi temetkezésre használtak az ókori múltban. Nagy fakoporsók állnak jó néhányban, gyakran több méter hosszúak és egyetlen fatörzsből készültek. Amikor a kutatók megtalálták őket földbe gyökerezett a lábuk és valójában mintegy 40 temetkezési helyen található ilyen.

Ez pedig egy titokzatos vaskori kultúra munkája lehet, amely 2300 és 1000 évvel ezelőtt élt Thaiföld északi részén, Mae Hong Son tartományban.

Kulturális szempontból nehéz felmérni az ókori Thaiföld szuperhosszú fakoporsóinak pontos jelentőségét. Miért tettek ilyet és miért volt szükség erre? Volt valami spirituális értéke?

Az új tanulmány a szakértők nem foglalkoznak túl mélyen ezekkel a kérdésekkel, csak megjegyzik: „A koporsókat egyetlen fából vágták ki, a tetejükön és a végüknél  különálló faragások láthatók, amelyek tükrözhetik a társadalmi hiedelmeket, az elhunyt státuszát, a készségeit is. A koporsó készítőjére is utalhat vagy családi vonatkozása is lehet".

Nyilvánvaló azonban, hogy más, Délkelet-Ázsia szárazföldi ősi kultúrái is hasonló hagyományokkal rendelkeznek. Több mint 170 csónak alakú koporsót találtak a közeli Vietnam 44 különböző régészeti lelőhelyén, amelyeket széles körben a Dong Son kultúrának tulajdonítanak, amely a Kr.e. 1000-től az i.sz. első századig élt a régióban. A vietnami kulturális emlékek jellemzően ugyanabba a zsákba kerülnek, mint az európai csónaktemetések, ahol az elhunytakat, általában magas társadalmi státuszú vagy harcos minősítésűeket, úgy helyezik örök nyugalomra a hajó testében, mintha a halottakat küldenék a túlvilág felé vezető úton.

Amint az új tanulmány kimutatta, Délkelet-Ázsiában hatalmas mennyiségű vándorlás és keveredés volt több mint 2000 évvel ezelőtt. Tekintettel erre az összekapcsolhatóságra, nem meglepő, hogy nem csak genetikai információkat adtak át, hanem kulturális információkat is.

Forrás: IFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás