promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lemerészkedtek a tudósok a világ legnagyobb barlangrendszerébe: rémisztő ősragadozópárt fedeztek fel
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A barlangrendszer hosszabb, mint a magyar-szlovák határszakasz.

Az amerikai Mammut-barlang Nemzeti Park alatt húzódik, és nevéhez hűen egy eléggé nagy barlangrendszer. Ami azt illeti 686 kilométeres hosszával ez a világ leghosszabb barlangrendszere - és a kutatók mindenféle felfedezéseket tesznek benne. A legutóbbi két új ősi cápafaj, amelyekről úgy gondolják, hogy több mint 325 millió évvel ezelőtt éltek.

Mindkét fajt a barlangrendszerben gyűjtött fosszíliákból azonosították. A paleontológusok például a kifejlett és a fiatal fogak alapján osztályozták a Troglocladodus trimblei-t, a cápát, amely a becslések szerint körülbelül 3-3,6 méter hosszú lehetett. Ez nagyjából megegyezik egy óceáni fehércsápú vagy citromcápa hosszával.

A T. trimblei egy vadonatúj cápafajt és -nemzetséget is képvisel. A nemzetség neve "Cave Cladodus" vagy "Barlangi elágazó fog", míg a faj nevét Barclay Trimble parkfelügyelőről kapta, aki az első fosszíliát (egy fogat) még 2019-ben találta meg.

A második felfedezett új cápafaj a Glikmanius careforum, amelyet a barlangrendszer különböző régióiban talált fogak, valamint egy részleges állkapocs és kopoltyú alapján azonosítottak. Bár a nemzetségét már ismerte a tudomány, mégis volt újdonság, hiszen a megtalált porcfosszília az első ilyen jellegű fosszília volt a nemzetség számára. Erről a különleges ősi fajról kiderült, hogy valójában 50 millió évvel korábban keletkezhetett, mint azt korábban gondolták.

A becslések szerint a G. careforum körülbelül ugyanolyan hosszú volt, mint új felfedezett társa, míg állkapocsformája arra utal, hogy valószínűleg rövid feje volt, erőteljes harapással. Ez a harapás valószínűleg kisebb cápákra vagy csontos halakra irányulhatott, de ettől függetlenül nem szeretnénk a fogadó oldalon lenni.

Mindkét új faj a ctenakantuszok közé tartozik, egy kihalt halrendbe, amelyet a hátúszójukon lévő többszörösen csúcsos fogak és tüskék jellemeznek. 

Úgy gondolják, hogy a Mississippi-szubperiódusban, körülbelül 325 millió évvel ezelőtt vadászhattak a mai Kentucky és Alabama partjainál. Abban az időben ez a régió egy ősi tengeri útvonal része volt, amely összekötötte a későbbi Észak-Amerika keleti részét, Európát és Észak-Afrikát.

A fosszíliákat az amerikai nemzeti parkokban folyamatban lévő közös projekt, a Paleontológiai Erőforrás-leltár (PRI) részeként tárták fel, amelynek célja, hogy felmérje a parkokat a fosszíliák után kutatva, felmérje jelentőségüket, és meghatározza, hogyan lehet azokat kezelni és megőrizni. A projekt kezdete óta legalább 70 ősi halfajt azonosítottak a Mammut-barlangban gyűjtött mintákból.

"Minden új felfedezés a Mammut-barlangban az együttműködésnek köszönhető. Parkunk csapatának megtiszteltetés, hogy együtt dolgozhat a National Park Service paleontológiai programjával és most az Alabamai Egyetem geológiai tudományok tanszékével, amelyek összehangolt erőfeszítései tették lehetővé ezt a legújabb bejelentést."

- mondta Barclay Trimble főfelügyelő egy nyilatkozatban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás