promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas fény áradt az egyiptomi múmia koporsójából, amikor a tudósok lámpával világították be
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem mindennapi felfedezés Egyiptomban, a piramisok földjén.

Egyiptomban a kutatások folytatódnak, igazából rengeteg sírt és koporsót, azaz szarkofágot találnak a kutatók és szakértők, közben pedig akad olyan is, amely elképesztő kuriózumnak számít, hiszen valami olyat találnak a sírban, amire korábban nem volt példa. Ilyen volt például, amikor a felfedezés keretében múmiák szájában aranyból formázott, nyelveknek kinéző tárgyakat találtak, amelyek elhelyezésének a magyarázata amúgy az egyiptomi hitvilágban rejlik.

A kutatók szerint ezek a kis szimbólumok az egyiptomiak szerint megkönnyítették az elhunyt dolgát (az elhunyt feltételezhetően beszédhibás lehetett), amikor a holtakat elbíráló Ozirisz előtt álltak haláluk után. Ezek tehát egyfajta kis átkelést segítő ékszerek voltak.

Ám az arany nemcsak ilyen formában van jelen az egyiptomi sírokban, természetesen a tárgyak mellett, hanem arra is példa van, hogy az egész múmia aranyozott volt, amelyet felfedeztek a kutatók. Gisr el-Mudirban találták meg ezt a temetkezést még korábban, ez az a hely, amely a nagy lépcsős piramis mellett van, és rengeteg sírhelyet rejt. Ám az aranyozott múmia azért is nagyon fontos, hiszen több mint négyezer éves, így az egyik legrégebbi múmiáról van szó, amely előkerült Egyiptomban a sűrű homok alól. A régészek egy ötven méter mély akna alján találták meg az egyedülálló fényben úszó arannyal borított múmiát, amely fénylett a sötétben.

Nem messze ettől a felfedezéstől pedig olyan múmiát találtak, amelyben egy arannyal borított szívet rejtettek el még a mumifikálás alatt. A nem mindennapi felfedezések elképesztő árdeklődést váltottak ki világszerte. A testen is sok arany amulettet is találtak a szakértők.

Még érdekelnek érdekességek az ókori Egyiptomból?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás