promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így néztek ki 1000 évvel ezelőtt a magyarok, döbbenetes kép jött
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Honnan jöttünk, hogy néztünk ki régen? Az örök történelmi kérdések.

A magyar történelem kapcsán is számos nyitott kérdés van még, és ahogy haladunk szépen vissza időben, egészen a honfoglalásig, úgy bizony a kérdések száma folyton csak nő. A történettudomány elképesztő munkát végzett az évszázadok alatt, így nagyon sok történelmi rejtélyt már felfedtünk, és aki követi az új kutatási eredményeket, bizony nagyon meglepő dolgokat olvashat. A rengeteg gazdasági és közigazgatási, közigazgatás-szervezési és hadtudományi kérdés mellett természetesen akadnak olyanok is, amelyek még nagyobb olvasóközönséget vonzzanak.

Ilyen például az, hogy pontosan hogy beszélhettek őseink, hogy nézhettek ki legnagyobb királyaink és a magyar történelem híres alakjai, hiszen az esetükben sokszor csak tényleg egy-két hiteles ábrázolás maradt fent. Szent István királyunkról például egy korabeli ábrázolás maradt csak fent, amelyet a koronázási palást őrzött meg.

De vajon hogy nézhettek ki valójában eleink?

Sokan úgy képzelik el őket, mint a Feszty-körképen, mintha mi állnánk saját magunk előtt. Bene vitézről azonban kevesen hallottak, pedig a tudomány állása szerint ő egy magyar honfoglaló volt, akinek a maradványait 1834-ben találta meg három pásztor. Feltehetőleg pedig egy olyan, tekintélyes férfia maradványait találták meg, aki élete egy jelentős részét még nem a Kárpát-medencében töltötte, hanem Etelközben, tehát egyike volt a honfoglaló magyaroknak, akik beléptek a leendő országukba még a történelmünk kezdetén.

A sírban amúgy rengeteg tárgy volt eltemetve a magyar honfoglaló mellé, többek között egy griffes szíjvég. A tudósok pedig azt is megállapították, hogy hatvan év körüli lehetett a férfi, amikor meghalt. A halálát pedig a 930-as évekre teszik a szakértők.

Később a tudósok arcrekonstrukciót is készítettek, így meg tudjuk nézni, hogy nézett ki egy honfoglaló magyar, jelesen Bene vitéz. IDE kattintva nézhetitek meg róla a nevezetes arcrekonstrukciót, így nézhetett ki tehát a magyar vitéz.

(Forrás: Növekedés, Magyar Természettudományi Múzeum)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás