promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ördögi titok derült ki az aztékokról, a piramisok árnyékában minden nap harc folyt
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Még mindig vannak megdöbbentő tények az ókorból.

Férfiak szabadságra mennek, ha a feleségük menstruál

Azok a munkások és mesteremberek, akiket az ókori Egyiptomban a fáraók sírjainak és piramisainak építésére béreltek fel, számos egészségügyi ellátáshoz fértek hozzá, és sok párhuzam van az ókori Egyiptom és a modern világ egészségügyi rendszerével. Anne Austin régész szerint, aki egy ókori egyiptomi falu maradványait kutatta, bizonyítékok támasztják alá, hogy a lakók a „világ első dokumentált egészségügyi tervének” a haszonélvezői. A munkások jól voltak tartva, és a bizonyítékok arra utalnak, hogy feleségeik és lányaik menstruációja során szabadságot kaptak, hogy gondozzák őket.

A tüskés kutyanyakörveket az ókori Görögországban találták fel, és eredetileg arra tervezték, hogy megvédjék a kutyák torkát a farkasok támadásaitól.

A gazdák juhászkutyákat és tanyasi kutyákat is tartottak vagyonuk őrzőjeként. A kutyák „melium” nevű bőr nyakörvet kaptak, amelyet szögekkel tűztek ki. Ez azért van így, hogy farkastámadás esetén a nyakuk védve legyen, miközben védik a juhokat. A görögök jobban szerették a tanyasi kutyáikat sötétben tartani, hogy sötétben nehezen észrevegyék őket, ahol a juhászkutyának fehérnek kellett lennie.

Részegségi rituálé

Az ókori görög történész, Hérodotosz szerint az ókori perzsáknak volt egy részegségi rituáléjuk, amely megköveteli, hogy a komoly döntések meghozatala előtt előtt berúgjanak jó sok bort fogyasztva.  Ennek a rituálénak a célja egy döntés hasznosságának megállapítása volt. Mivel azt hitték, hogy csak részegként lehet igazat mondani, ezért döntés után elég sok bort isznak, és ha az eszük mégis helyesnek érezte a döntést, akkor azt tartják a helyes döntésnek.

Az aztékok a szülést a csata egyik formájának tekintették. Azokról a nőkről, akik gyermekük születése közben haltak meg, úgy gondolták, hogy felemelkednek a menny legmagasabb pontjára, ugyanúgy, mint a férfiak harcosai, amikor meghalnak a csatában.

Ősi azték szülés

A szülés különleges jelentőséggel bírt az azték civilizációban, és ugyanolyan komolyan kezelték, mint a csatákat. Minden várandós nőhöz bábát rendeltek, aki egy csata győztesként fogadta az újdonsült anyát. És ha egy nő meghalt a szülés közben, ugyanilyen kitüntetésben részesítették, egy elesett harcost kapott, hogy csatlakozzon a megtisztelt halottakhoz, akik este a Napot az égről a horizontra vitték. Mint a legtöbb azték fogalmának, ennek is van egy sötét oldala. Azt hitték, hogy ezek a nők visszatérhetnek a Földre, és kísértik a férfiakat.

Forrás: The collector

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás