promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Évtizedekig titokban maradt egy videójátékba illő rejtett város Európa alatt? A misztikus felfedezés most lázban tartja a világot
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szász város nyomaira bukkantak a londoni Nemzeti Galéria alatt.

A South-East Archaeology régészei a szász Lundenwic város nyomait tárták fel a londoni Nemzeti Galéria alatt. A római Britannia összeomlását követően Londoninium (London) tönkrement, és az i.sz. 5. században elhagyták. Az angolszászok 1,6 km-re nyugatra telepedtek le az egykori római fővárostól, és egy Lundenwic néven ismert kisvárost hoztak létre a mai Covent Garden területén.

Íme egy videó, így nézett ki a római kori London, az elveszett város is inkább olyan, mint egy videójáték díszlete.

De ez mit jelent pontosan? Európa alatt egy rejtett város rejtőzik?

Az i.sz. 6. században Anglia több angolszász királyságra szakadt, amelyet Heptarchiának neveztek. Ahogy a határok megváltoztak a hódítás és a házasság révén, Lundenwic városa először Essex, majd Mercia, majd Wessex területén találta magát. A 9. század során ismétlődő viking portyák Lundenwic elhagyásához és Londinium újra benépesítéséhez vezettek a biztonság kedvéért a római falak mögött. Az Anglo-Saxon Chronicle megjegyzi, hogy Nagy Alfréd „újraalapította” Londont, az akkori nevén Lundenburgot. 

Tehát az Archaeology South-East, amely az UCL Régészeti Intézet része, bejelentette, hogy szász anyagokat találtak a Nemzeti Galéria Sainsbury Wing ásatásai során. A kutatók szerint a felfedezés azt jelzi, hogy a város városközpontja nyugatabbra terjedt, mint azt korábban gondolták. Az ásatások során a város nyugati külvárosából kandalló, oszlopok, kályha, gödrök, árkok és egyengető lerakódások kerültek elő. A kandalló szénnel való kormeghatározása az i.sz. 659-774 közötti dátumtartományt adta vissza.

Az ásatások a Nemzeti Galéria „NG200: Welcome” projektjének részeként zajlottak, amely a Galéria Bicentenáriumi ünnepségeinek részét képező átépítési projekt. Stephen White, a délkeleti régészeti jubileumi séta ásatását vezető Stephen White azt mondta: „A Nemzeti Galériában végzett ásatások hihetetlen lehetőséget kínáltak az érdekes régészet kutatására, és egy igazán kiemelkedő ismeretterjesztésre.”

Az általunk feltárt bizonyítékok arra utalnak, hogy Lundenwic városközpontja nyugatabbra nyúlik, mint azt eredetileg gondoltuk. Ezt még izgalmasabbá tette, hogy lehetőségem nyílt megosztani ezeket az információkat, és azt, hogy ezek hogyan kapcsolódnak a régészethez London-szerte, a város fiataljaival

– tette hozzá White.

Forrás: Heritage Daily

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás