promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha ezt a keresőt használod, azonnal felejtsd el, egy pillanat alatt ellophatják az adataidat
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vigyázni kell ezzel a böngészővel, egy furcsa hiba áll fent, amely által könnyen rossz kezekbe kerülhetnek az adataid. 

Nemrég egy igencsak szokatlan dolgot tapasztaltak, amely arra enged következtetni, hogy az egyik sokszor használt böngésző bizony ellophatja az adatainkat. Egy számítástechnikai lap a következő történetet tárta fel: 

Múlt héten bekapcsoltam a számítógépemet, telepítettem egy Windows-frissítést, majd újraindítottam, hogy a Microsoft Edge automatikusan megnyíljon azokkal a Chrome-lapokkal, amelyeken a frissítés előtt dolgoztam. Nem használom rendszeresen a Microsoft Edge-et, és a Google Chrome van beállítva alapértelmezett böngészőmként. Reggel 9-kor homályos szemekkel beletelt egy pillanatba, míg rájöttem, hogy a Microsoft Edge egyszerűen átvette a helyét a Chrome-ban, ahol abbahagytam. Soha nem importáltam az adataimat a Microsoft Edge-be, és azt sem erősítettem meg, hogy szeretném-e importálni a lapjaimat. De itt az Edge automatikusan megnyílt a Windows frissítése után az összes Chrome-lappal, amelyen dolgoztam. Eleinte észre sem vettem, hogy Edge-et használok.

Úgy tűnik, hogy van egy beállítást a Microsoft Edge-ben, amely minden indításkor adatokat importál a Google Chrome-ból. „Mindig hozzáférhet legutóbbi böngészési adataihoz minden alkalommal, amikor a Microsoft Edge-en böngészik” – olvasható a Microsoft Edge szolgáltatásának leírásában. Ez a beállítás pedig nagyon úgy néz ki, hogy akkor is aktív, amikor valaki számítógépén  le van tiltva. Ezt a beállítást mindenki az edge://settings/profiles/importBrowsingData címen ellenőrizheti.

Mindezt pedig az X-en (amely régen Twitter néven futott) is megosztották, a bejegyzést végül ellepték a hozzászólások. Végül fény derült arra, hogy egy új  importáló funkciónak köszönhető mindez, amely minden jel szerint helytelenül működik. Ezt azonban még nem ismerte el a Microsoft. 

A funkcióra alapjáraton úgy működik, hogyha engedélyt ad rá a felhasználó, akkor az Edge folyamatosan elszipkázza a böngészési adatokat más böngészőkből. Előzményeket, sütiket, és a mentett belépési adatokat is. 

Forrás: hvg.hu, theverge.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás