promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa szerkezetben éli az életet egy majdnem 80 éves férfi, a megdöbbentő történetet most az egész világ felkapta
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Felkapta az internet a férfit,  aki egy különleges szerkezet segít az életben maradásban.

Az egyik utolsó ember, aki vastüdőben él, nemrégiben csatlakozott a TikTok-hoz, és a platform segítségével lenyűgöző betekintést tud az életébe. Paul Alexander 1952-ben, hat éves korában gyermekbénulást kapott, amikor szülővárosán, a texasi Dallasban járvány söpört végig. A gyermekbénulás egy fertőző betegség, amelyet egy vírus okoz, amely emberről emberre terjedhet. Egyes esetekben a kórokozó megtámadhatja a központi idegrendszert és elpusztíthatja a motoros neuronokat, ami bénuláshoz vezethet.

A bénulás jellemzően átmeneti, de körülbelül 200 fertőzésből egy visszafordíthatatlan bénuláshoz vezet. Paul is azon kevesek közé tartozott, aki képtelen volt a testét nyaktól lefelé mozgatni. Míg a bénult polio-túlélők tüdeje jól működik, a mellkasi izmaik és a rekeszizom bénulása miatt nehezen tudnak lélegezni. A probléma megoldására Alexandert „vastüdőbe” helyezték, egy olyan gépbe, amely úgy működik, hogy negatív nyomást gyakorol a páciensre. A mechanikus légzőkészülék a gépből való kiszivattyúzással segíti a páciens belégzését, ezáltal lehetővé teszi a mellkas kitágulását. Miközben levegőt pumpálnak vissza a gépbe, a páciens kilélegzi.

Paul több mint 70 éve a vastüdőben éli at életét.. Átmenetileg két-három percre elhagyhatja a gépet a saját maga által tanult technikának köszönhetően. Ez azonban nem hosszú távú megoldás, és a napjának túlnyomó részét a mechanikus kamrában tölti.

@ironlungman Replying to @Michelle Great question! We had an issue with the machine yesterday. And Paul had to breath on his own for a few minutes until we could replace the part. Apologies for the squeaking from the replacement part of the machine. #conversationswithpaul #ironlung #poliopaul #PaulAlexander #QandA original sound - Paul “Polio Paul” Alexander

Úgy gondolják, hogy ő csak egy az Egyesült Államokban élő két ember közül, akik vastüdőre támaszkodnak. Az elmúlt évtizedekben emberek százai és százai használták ezeket a gépeket. Becslések szerint 1939-ben körülbelül 1000 vastüdőt használtak az Egyesült Államokban. A tudósok azonban azóta kevésbé invazív lélegeztetőrendszereket fejlesztettek ki, és a vakcinák hihetetlen munkát végeztek a gyermekbénulás arányának globális csökkentésében. A vastüdő nem akadályozta meg Alexandert abban, hogy elképesztő dolgokat érjen el. Jogot tanult a Texasi Egyetemen, és 1984-ben letette az ügyvédi kamarát, és ügyvéd lett. Öt évet töltött azzal is, hogy önéletrajzi könyvet írt. 

@ironlungman Replying to @jyoung Being positive can be hard if you let your circumstances control your attitude! I like to think of all the amazing people I have in my life! #conversationswithpaul #ironlung #poliopaul #PaulAlexander #QandA original sound - NOFEELINGS.

Forrás: IFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás